Babiš se vysmál Zemanovu fondu na umoření dluhu. Ať místo vtipů radši pořádně vybírá daně, vzkazují poslanci

13.04.2014 17:21

Prezidentský fond na splácení státního dluhu podle ministra financí Andreje Babiše vybral částku, jež by pokryla úhradu úroku za loňský rok po dobu 37 minut. Poslanec a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš míní, že by se Andrej Babiš měl více soustředit, jak do státního rozpočtu vybrat více peněz. Člen správní rady Zemanova fondu a poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil dodává, že účel fondu je hlavně symbolický.

Babiš se vysmál Zemanovu fondu na umoření dluhu. Ať místo vtipů radši pořádně vybírá daně, vzkazují poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„K 31. 3. byl státní dluh 1683,4 miliard. Za rok 2013 úrokové náklady 50,6 miliardy, čili 5,78 milionů za hodinu. Zemanův fond zatím vysbíral na 37 minut úroku. Za rok 2013 zaplatím jako fyzická osoba 39 milionů daní a moje firmy 608 milionů. Na státní dluh jsem tím přispěl, dám i na Zemanovu sbírku,“ napsal na Twitteru šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Podle poslance ČSSD a jednoho z šesti členů správní rady prezidentského nadačního fondu Jaroslava Zavadila je účel fondu především symbolický. „Když se fond zakládal, šlo o jakousi symboliku a v té době se ani nečekalo, že se vyberou nějaké velké peníze. Myslím, že za dobu asi jednoho roku a teď po té charitativní aukci na Hradě se peníze hromadí,“ uvedl Zavadil s odkazem na páteční hradní aukci, kde se vybralo přes dva miliony korun.

Snad se Babišovi bude dařit ve výběru daní

„Samozřejmě je pravda, že to, co napsal pan Babiš, může být dobře spočítáno, ale o tom to skutečně není. Účel nadačního fondu je symbolický a domnívám se, že i pan Babiš přispěje, jak řekl. Předpokládám, že se budou konat i některé další akce, které peníze rozmnoží,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Zavadil.

Pokud jde o ten komentář Andreje Babiše, tak politici prý občas do všeho rýpají. „Já to vnímám jako docela veselou poznámku a nic špatného v tom nevidím. Doufám také, že se panu Babišovi bude dařit v tom, co by dělat měl, tedy že se mu bude dařit vybírat daně efektivněji a posílí to státní rozpočet,“ doplnil Jaroslav Zavadil.

Nad účelem fondu by se prý měli zamyslet hlavně velké korporace

Symboliku v existenci Zemanova nadačního fondu vidí i ekonomický expert KSČM a poslanec Jiří Dolejš. „Tento projekt pana prezidenta jsem vždycky bral jako velmi symbolické gesto. Samozřejmě, že tímto způsobem se ty obrovské miliardy státního dluhu uhradit nedají, to je asi zřejmé. Podle mě není otázka, zda by do něho měli přispívat ústavní činitelé ze svého platu, protože to je pořád plat,“ sděluje Dolejš.

Otázkou prý spíše je, do jaké míry by se měli zamyslet ti, kteří by neodváděli část platu, ale řádně plnili své daňové povinnosti, a to jsou především velké korporace.

„Určitě si všichni vzpomenou, že pan Babiš byl velký odpůrce zvyšování či progrese u daní korporací. To by samozřejmě daleko výrazněji zvýšilo příjmovou stránku státního rozpočtu a pomohlo umořovat státní dluh,“ je přesvědčen komunistický poslanec.

Škrtat v rozpočtu bude podle Dolejše hodně problematické

Šťouchnutí Andreje Babiše sice prý upozorňuje na to, že jde o symbolickou částku, ale na druhou stranu by se asi měl zamyslet i Babiš sám, jak aktivně je ochoten diskutovat se svým koaličním partnerem, ale i s levicovou opozicí na téma opatření na daňové straně státního rozpočtu.

Škrty ve státním rozpočtu by podle něho byly velmi problematické. „Ať už u policie, dopravy či učitelů, zkrátka všechny požadavky, které se teď budou na ministra financí valit. Měl by být aktivnější i na příjmové stránce, kde si koalice dala na letošní rok jakési daňové moratorium. Měl by se otevřít i těm návrhům, které zaznívaly spíše zleva,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš.

V pátek se na Pražském hradě konala charitativní aukce, jejíž výtěžek byl určen právě Nadačnímu fondu Miloše Zemana. Dražily se dřevěné dubové kraslice a celkový výtěžek z charitativní aukce činil 2 237 000 Kč. Dřevěné vysoustružené vejce s podpisem prezidenta Miloše Zemana bylo vydraženo za tři čtvrtě milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…