Babiš sejmul Šojdrovou za sirotky. Věta o Sobotkovi též stála za to

20.02.2019 8:24

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu obhájil na sněmu ANO post předsedy. Nyní poskytl rozhovor MF Dnes o změnách ve vládě a o tom, kdo to má nahnuté. Příliš konkrétní ale nebyl. Hovořil však také o expremiéru Sobotkovi, jenž se podle něj k němu choval jako nepřítel. A své řekl i k přijetí syrských sirotků, které prosazuje europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Babiš sejmul Šojdrovou za sirotky. Věta o Sobotkovi též stála za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš na sněmu získal 86 procent hlasů, proti němu hlasovalo 13 procent lidí. On tvrdí, že jej nezajímá, jak kdo hlasoval. „Nezjišťoval jsem to a nebudu. Když jsem byl zvolen poprvé, měl jsem 100 procent a novináři z toho dělali problém. Teď mám méně hlasů než v roce 2017 a zase je z toho problém. Nemám k tomu co říct,“ poznamenal k výsledkům Babiš. 

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

V rozhovoru pro MF Dnes vyvrátil také to, že by měl se svým současným prvním místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem nějaké významné spory. Odmítl i to, že by hnutí ANO bylo nyní příliš levicové. „Snižujeme dluh, snižujeme daně. To jsou všechno pravicové věci. A pravice? Když byla ODS ve vládě, udělala superpodvod – superhrubou mzdu. Slibovali lidem patnáctiprocentní paušální daň, a když jim to nevyšlo, tak navýšili základ daně a místo patnácti procent lidi platí 20,1 procenta. Opakuji, že my jsme pro všechny,“ sdělil Babiš a zároveň obhajoval, jak chce pomoci živnostníkům. 

Následně se ve svých slovech vrátil také k vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), z níž jej podle jeho slov Sobotka vyhodil. „Jak dlouho jsme ve vládě? Nejsme tam ani rok,“ sdělil Babiš s tím, že i když jde fakticky o pětileté období, nemohli fungovat, jak chtěli, neboť byli v menšině. „Co jsme mohli ovlivnit, jsme realizovali. Sobotka nebyl partner, ale choval se jako nepřítel a nakonec mě vyhodil. Já jsem dal do pořádku veřejné finance, snížil jsem státní dluh, zavedl jsem daňovou Kobru, kontrolní hlášení, EET, transparentní finanční správu a boj proti daňovému ráji v Praze. Pan Sobotka neměl žádný zájem na šetření. Takže, jaký jsme na to měli vliv? Neměli jsme ho,“ tvrdil Babiš. O rekonstrukci své současné vlády pak příliš hovořit nechtěl. 

Závěrem se Babiš vyjádřil k návrhu lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové ohledně 14 utečeneckých sirotků, které by ráda umístila do Česka. „Já s paní Šojdrovou už nemám co řešit. Beru to jako folklor, jako její kampaň do evropských voleb. Já se jasně vyjádřil, že mám projekt pomáhat syrským dětem v Sýrii. Dělám to přes Český červený kříž ve spolupráci se syrským Červeným půlměsícem. Nabídli nám konkrétní pozemek, jedna česká firma dělá propočty, jak by to vypadalo nákladově. Až budou čísla na stole, uvidíme, jak to dopadne. Zatím to financuji soukromě všechno já, uvažuji o vytvoření nadace a budu se na to snažit sehnat soukromé zdroje. Nápad paní Šojdrové je naprosto nesmyslný, není to seriózní projekt,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…