Babiš slaví výhru. Jde o dotace a o zprávu přímo z Evropské komise

15.04.2020 16:25

Evropská komise zrušila své rozhodnutí o zastavení dotací pro podnik Agrofert, jak avizovala v lednu. Česká vláda se proto rozhodla stáhnout žalobu, kterou kvůli pozastavení dotací na Evropskou komisi v únoru podala. „Evropská komise své rozhodnutí zrušila čili – jinak řečeno – jsme vyhráli,“ řekl vládní zmocněnec pro zastupování státu před unijním tribunálem Martin Smolek. EK však kvůli šetření možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše stále blokuje peníze na jeden z projektů Agrofertu, proto vláda uvažuje o nové žalobě.

Babiš slaví výhru. Jde o dotace a o zprávu přímo z Evropské komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála firmy Agrofert

„Evropská komise zároveň vydala nové rozhodnutí pozastavující platbu k dotčenému jedinému případu, kde má – alespoň podle mne – smysl se meritorně soudit,“ vysvětlil Smolek pro iROZHLAS.cz. Nová žaloba by podle něj také mohla definitivně vyjasnit výklad českého zákona o střetu zájmů v případě dotací vyplacených skrze Státní zemědělský intervenční fond. Na ten se totiž podle některých odborníků zákon o střetu zájmů nevztahuje.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

Původní žaloba podle Smolka nejde „osekat“ na poslední zablokovaný projekt, proto musí česká vláda podat novou žalobu. „Vzhledem k procesním předpisům a judikatuře Soudního dvora Evropské unie není možné v současné žalobě pokračovat s tím, že by se případ ‚osekal‘ na jediný zbylý projekt. V tomto případě by tedy stálo za to podat novou žalobu,“ dodal Smolek.

Evropské dotace na projekty Agrofertu byly pozastaveny kvůli probíhajícímu vyšetřování možného střetu zájmů premiéra Babiše. Již v lednu ale šéf zemědělského fondu Martin Šebestyán po schůzce se zástupci unijních kontrolorů oznámil, že kromě jednoho projektu budou ostatní proplaceny. „K proplacení tam máme dosud jediný projekt, který je v hodnotě 1,6 milionu korun,“ prohlásil po schůzi.

Česká vláda přesto Evropskou komisi v únoru zažalovala, podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) hlavně kvůli principu. Teď však žaloba přestala mít smysl, a tak ji vláda stáhne. „Pozbyla smyslu, není co žalovat,“ potvrdil mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Ministerstvo ale podle něj začne hned připravovat žalobu novou, týkající se posledního projektu. „Na základě stanoviska Státního zemědělského intervenčního fondu a našich právníků pravděpodobně novou žalobu podáme,“ dodal Bílý s tím, že důvody jsou stále stejné.

Evropská komise prostřednictvím auditního šetření shledala premiéra Andreje Babiše ve střetu zájmů v oblasti kohezních fondů. Druhý audit, který se týká zemědělských dotací, ještě není uzavřen a na finální závěry se čeká. Premiér Babiš střet zájmů dlouhodobě odmítá a označuje šetření za politickou záležitost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…