Babiš stále vládne. Ale Okamura i Trikolóra podle nových čísel pohořeli

07.02.2020 13:40

Lednový průzkum CVVM ukazuje, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš dál neochvějně dominuje na politické scéně. Ačkoli bývá pravidlem, že vládní strany během své vlády v očích voličů oslabují. U Babiše to neplatí. Spíš naopak.

Babiš stále vládne. Ale Okamura i Trikolóra podle nových čísel pohořeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman odevzdává ve volbách svůj hlas

Pokud by se v lednu roku 2020 konaly volby, stávající premiér a šéf hnutí ANO by v nich jasně zvítězil se ziskem 32 procent hlasů. Ve volbách v roce 2017 přitom získal necelých třicet procent, takže místo toho, aby slábl, jak bývá u vládních stran obvyklé, ještě sílí.

Občanští demokraté o sobě mohou i nadále tvrdit, že jsou nejsilnější opoziční stranou, ale jejich podpora je podstatně slabší než u Babiše. ODS by dalo hlas asi 15 procent voličů, takže by strana nezískala ani polovinu podpory, jaké se těší Babiš.

Poslední místo na stupínku vítězů by obsadili Piráti se 13,5 procenty.

Ve sportu neoblíbené čtvrté místo by v lednu připadlo sociálním demokratům s 8,5 procenty, což je víc než ve volbách na podzim 2017, kdy strana získala jen 7,3 procenta, ale pořád je to hodně daleko od 32 procent z roku 2006, kdy stranu vedl Jiří Paroubek. V témže roce získal Mirek Topolánek s ODS 35 procent, což je meta, na kterou zatím nedosáhne ani Babiš.

Pátí komunisté měli v lednu podporu asi 7,5 procenta voličů.

Následují lidovci a Starostové a nezávislí s 5,5 procenty hlasů a TOP 09 s 5 procenty. TOP 09 by se jako poslední těsně dostala do Sněmovny.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie v čele s Tomiem Okamurou by získala už jen 4 procenta hlasů, což by ke vstupu do Sněmovny nestačilo. A Václav Klaus mladší se svou Trikolórou by získal jen 2 procenta hlasů. Ale stále je na tom lépe než Zelení, které podporuje 1 procento voličů.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …