Babiš toho hodně namluví, ale nezvládá. Gulášový socialismus. Karviná to jasně ukázala, píše Martin Schmarcz

10.07.2020 9:43

Výskyt lokálního ohniska koronaviru v Karviné podle konzervativního publicisty a někdejšího autora projevů Mirka Topolánka Martina Schmarcze jasně ukazuje, že Babiš situaci nezvládá. Ve skutečnosti toho prý český premiér jen hodně namluví a vede Českou republiku po cestách gulášového socialismu, jaký zažili Maďaři před rokem 1989 a částečně i Češi, Moravané a Slezané v době normalizace.

Babiš toho hodně namluví, ale nezvládá. Gulášový socialismus. Karviná to jasně ukázala, píše Martin Schmarcz
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Opoziční strany zprava i zleva předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) vyčítají, že podcenil situaci a v dolech OKD nechal rozhořet ohnisko koronaviru. Babiš se brání, že zásadní rozhodnutí neleží na něm jako na nejmocnějším politikovi v zemi, nýbrž na epidemiolozích. Profesor Roman Prymula však Babišovi připomněl, že epidemiologové jsou odborníci, které má vláda k dispozici, ale pokud není s jejich prací spokojena, může je vyměnit a radit se s někým jiným. Konečná rozhodnutí o chodu země ale tak či tak dělají politici. Od toho byli zvoleni.

Podle Martina Schmarcze situace v Karviné a Babišovo chování dokládá, že premiér situaci nezvládá. A nezvládá ji nejen z hlediska koronaviru.

Když se po volbách v roce 2013 stal ministrem financí, země se právě zotavila z krize a měla nakročeno k ekonomickému úspěchu a Babiš prý v této věci slízl smetanu, pro kterou mu připravili podmínky jeho předchůdci. Jenže tento ekonomický efekt se vyčerpal a teď, když musí Babiš řešit i ekonomickou krizi spojenou s koronavirem, podle Schmarcze ji také nezvládá.

Jak už víme z dob reálného socialismu, z podstaty nelze žít věčně. Jednou by se „systém Babiš“ zhroutil. Na další volební období to ještě mohlo s přehledem vyjít... nebýt koronakrize, která urychlila rozklad. Najednou není z čeho brát, naopak hospodářství se propadá a potřebuje injekci, jenomže my jsme v dobrých časech všechno projedli. Na rozdíl od Angely Merkelové, která teď prostě rozpustí rezervu, kterou si moudře vytvořila. Český rozpočet se naopak musí rekordně zadlužit,“ napsal Schmarcz v textu pro Info.cz.

Sečteno a podtrženo, současná krize podle publicisty ukázala, že Babiš rozhodně není politikem, který by si dokázal poradit v krizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…