Babiš uklidnil poškozené. Elektřina a plyn? Zde je řešení vlády

13.10.2021 18:41

Trh s elektřinou začíná ovládat panika. Ceny enormně vzrostly, a i proto alternativní poskytovatel energií, skupina Bohemia Energy, končí. Tisíce lidí nyní mají velké obavy kvůli odpojení i z hledání nového dodavatele elektřiny. Premiér Andrej Babiš značně rozčarovaný národ uklidňuje. Předestřel konkrétní kroky, které vláda chystá, a zároveň by tím i pomohla lidem na energiích ušetřit.

Babiš uklidnil poškozené. Elektřina a plyn? Zde je řešení vlády
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO).

Premiér na svém facebooku dnes večer nasdílel zásadní zprávu pro zákazníky Bohemia Energy: „O elektřinu ani plyn nepřijdou. Všichni mají půl roku na to, aby si našli nového dodavatele. S Karlem Havlíčkem náhradní dodavatele včetně Skupiny ČEZ vyzýváme, aby udělali maximum, aby situaci nikdo nezneužil proti lidem,“ píše předseda vlády.

Rovněž vyzvali Energetický regulační úřad, aby zastropoval ceny u dodavatelů poslední instance, kteří oklamané zákazníky převezmou. „Bohužel u Bohemia Energy dlouho docházelo k nekalým, šmejdovským obchodním praktikám. A právě i kvůli nim se nedávno změnil tzv. zákon proti energetickým šmejdům,“ doplnil.

Řešili společně i celkově nárůst cen energií. „Uděláme maximum, aby ho lidi nepocítili. Požádal jsem Karla Havlíčka, aby na vládu předložil slíbený návrh kompenzace pro 4,3 milionu domácností. Chceme lidem zaplatit na faktuře položku, kterou platí za obnovitelné zdroje. Jde o cca 500 korun za 1 MWh, tedy asi 1 500 korun na domácnost,“ uvádí Babiš.

Zdroje prý získají z toho, že konečně zdanili tunel solárních baronů. Navrhují také snížení DPH z 21 na 0 % u energií formou zákona, který pošlou do Sněmovny. „Tím minimalizujeme dopad zdražování energií na lidi,“ uzavřel premiér.

Bohemia Energy byla největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku. Skupina se zhruba 900 000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností.

Firma uvedla, že zákazníci se nemusejí obávat, že by zůstali bez energií, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance – tj. hlavní dodavatel na daném distribučním území. Podle společnosti je důvodem přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…