Babiš vytáhl nové řešení: Menšinová vláda s nestranickými odborníky

27.10.2017 13:10

Tomio Okamura se svou SPD nebude součástí vlády, byť se o koaliční spolupráci opakovaně přihlásil. Budoucí premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil serveru iDnes.cz, že sestaví vládu menšinovou, ve které zasednou pouze členové hnutí ANO a několik odborníků.

Babiš vytáhl nové řešení: Menšinová vláda s nestranickými odborníky
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Andrej Babiš na půdě ČVUT

Andrej Babiš drtivě vyhrál volby. Jenže ne tak drtivě, aby mohl sestavovat jednobarevnou většinovou vládu. Stejně tak jeho vítězství nebylo natolik ohromující, aby mu stačil jeden jediný koaliční partner – tedy s výjimkou ODS. Babiš o spolupráci s občanskými demokraty stál. Jenže šéf této strany Petr Fiala opakovaně vzkázal, že do vlády s Babišem v žádném případě nevstoupí.

Zcela jinak se vyjadřoval předseda SPD Tomio Okamura. Ten již před volbami otevřeně říkal, že stojí o přímou účast ve vládě, aby mohl prosadit maximum ze svých předvolebních slibů. Ale u Babiše narazil. Vítěz voleb nesmlouvavě odpověděl, že ANO s SPD do koalice nepůjde. Mimo jiné i proto, že by tyto dva subjekty měly jen 100 křesel ve Sněmovně, takže by chyběl jeden poslanec k dosažení většiny a Babiš by musel hledat ještě třetího partnera.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Šéf hnutí ANO se tedy rozhodl pro třetí variantu, která se mu nabízela. Rozhodl se sestavit menšinovou vládu, pro kterou bude hledat podporu napříč Sněmovnou. Odborníci, kteří v Babišově vládě zasednou, prý nebudou doporučení prezidentem Milošem Zemanem.

„To, že okolí prezidenta se možná snaží a pracuje na nějaké vládě, kterou mi budou chtít podstrčit, to se nedá vyloučit, protože v Praze po hospodách se povídá leccos, ale ze strany pana prezidenta absolutně ne,“ glosoval šéf ANO, že v jeho vládě mají být nestraníci doporučení Zemanem, což údajně naznačoval Okamura.

„Nevím, proč to pan Okamura říká, on stále moc mluví. Pan prezident řekl, že to je moje kompetence, nenavrhl žádné jméno. ... Ty řeči, že my preferujeme Okamuru, to je nesmysl,“ řekl Babiš. Ekonom Jan Švejnar prý ve vládě nebude.

Celý článek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…