Babiš žvaní a lže! naštval se Petr Fiala. Opozice asi premiérův návrh zařízne. A došlo na legendární VIDEO

24.04.2020 19:42

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes schválila materiál Ministerstva zdravotnictví, na základě kterého požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Ten bude chtít až do 25. května. Zde však naráží na tvrdé podmínky ze strany opozice. Ta chce slyšet jasný plán vlády. Mnozí opoziční poslanci pak s takovouto délkou prodloužení zcela nesouhlasí. Předseda ODS Petr Fiala tak i při splnění požadavků vládou kývne pouze na jeden až dva týdny.

Babiš žvaní a lže! naštval se Petr Fiala. Opozice asi premiérův návrh zařízne. A došlo na legendární VIDEO
Foto: Facebookový profil TOP 09
Popisek: Předsedové opozičních politických stran TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a lidovců

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí
Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný varoval, aby vláda nouzový stav nezneužila k nákupu předražených pomůcek. „Chtěl bych upozornit, že to nemůže být žádný bianco šek. Očekáváme od vlády jasné zdůvodnění, pokud to bude zase jenom o nákupu předražených zakázek, tak to v žádném případě neprodloužíme,“ uvedl.

Čtyři požadavky k případnému prodloužení nouzového stavu předložili Piráti. Po vládě požadují, aby ukázala účty za období stavu nouze včetně nákupů na ministerstvech zdravotnictví a vnitra, zveřejnění dat a prognóz, jimiž jsou podložena opatření, odůvodnění přijatých rozhodnutí tak, aby byla v souladu se zákonem, a představení schémat pro částečné kompenzace postiženým koronavirovou krizí. Některé nákupy resortů byly podle Pirátů podezřelé.

SPD prostřednictvím svého předsedy Tomia Okamury sdělilo, že k prodloužení nouzového stavu až do pětadvacátého května není „z pohledu ochrany životů a zdraví občanů v České republice jediný pádný důvod“.

Vláda podle Okamury odsouhlasila „naprosto nejasný režim přechodu hranic“. „Chceme záruky v kontrole na hranicích, že se do Česka nedostanou lidé z rizikových oblastí. Pokud vláda tyto záruky neumí dát, tak spouští hazard se zdravím lidí,“ upozornil.

Kromě prodloužení nouzového stavu neušlo pozornosti ani Babišovo vystoupení v Radiožurnálu. „Místo toho, aby tady byli všichni happy, tady zase probíhá nějaká debata,“ ohradil se například během rozhovoru Babiš proti kritickým hlasům zejména z opozice. A podotkl, že spíše než kritické hlasy by čekal vděk.

„K dnešnímu vystoupení premiéra neřeknu nic jiného, než že lže, jak když tiskne. Považuji za drzost, že viní opozici z toho, že pro své chyby a omyly nedokáže najít podporu už ani u koaličních partnerů. Chaos, lži a husákovské žvanění,“ odsoudil dnešní Babišova slova předseda ODS Petr Fiala.

Na dotaz ČTK dnes také šéf ODS zmínil, za jakých podmínek jde uvažovat o prodloužení nouzového stavu: „Čekám, že vláda s premiérem přijdou do Poslanecké sněmovny, omluví se za zmatky a představí řádně připravený plán. Pokud budou důvody rozumné a opatření maximálně zdrženlivá a budou doprovázena jasným plánem uvolňování, tak se dá diskutovat v rámci ochrany zdraví o prodloužení nouzového stavu o jeden až dva týdny. Bez splnění těchto podmínek ale ne.“

Aktivista Jaroslav Cerman pak glosoval i další z výroků, které od ministerského předsedy padly: „Andrej Babiš: ‚Vláda má jasný výsledek. Zachránili jsme tisíce mrtvých.‘ Mrtví, živí, nemocní, bába nebo sníh, v Česku už je to úplně jedno. Snad přijdou k volbám a vzpomenou si. Hlava státu je mrtvola, premiér zachraňuje tisíce mrtvých. Jsme prostě první nekrokracie na světě.“

A marketingový poradce Jakub Horák si na svém facebooku zašprýmoval nad sdělováním postupu ze strany Ministerstva zdravotnictví. „Nový ministr zdravotnictví sděluje další postup proti covid-19,“ napsal a doplnil vypovídající video.

Podrobné zdůvodnění vlády očekává též hnutí STAN. Komunisté tvrdí, že dosud nejsou rozhodnuti, zda prodloužení nouzového stavu v nynější podobě podpoří.

ODS, STAN i KDU-ČSL kritizují i skutečnost, že vláda nepostupovala vždy podle krizového zákona. Stalo se tak poté, co Městský soud v Praze ve čtvrtek zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření Ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Vláda tato opatření včera musela znovu schválit jako krizová opatření.

Nejasné se jeví i náhlé rozhodnutí vlády nouzový stav prodloužit. Premiér Babiš tento týden tvrdil, že si další pokračování nouzového stavu nepřeje. Na udržení stavu nouze apeloval zejména předseda ústředního krizového štábu a šéf vládních sociálních demokratů, vicepremiér Jan Hamáček.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ke shodě na prodloužení stavu nouze došlo až právě po rozhodnutí soudu. Podle vlády je třeba nouzový stav zachovat, aby bylo možné restriktivní opatření uvolňovat postupně. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek vyjádřil obavy, že náhlým ukončením všech restrikcí ke konci dubna by se epidemie koronaviru mohla zhoršit.

Nouzový stav v Česku platí od 12. března, a pokud by nebyl prodloužen, pak by jeho platnost skončila 30. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…