Babiše kárali a teď oni...? STAN to schytal za sponzory

18.01.2022 11:17

Opoziční poslanec z řad hnutí ANO Patrik Nacher se obul do vlády Petr Fialy (ODS). Konstatoval, že se vláda snaží vymyslet kulatý čtverec. Poté se speciálně věnoval Starostům a nezávislým. „Ten subjekt, který nás tady moralizoval celé čtyři roky...,“ spustil palbu zákonodárce za ANO.

Babiše kárali a teď oni...? STAN to schytal za sponzory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Poslanec ANO Patrik Nacher se před kamerami CNN Prima News pustil do dnešní vládní koalice a vyčetl jí, že v podstatě jen pokračuje v předvolební kampani, protože na jedné straně např. tvrdí, že chce zefektivnit výběr daní, ale současně slibuje, že zruší EET, což byl podle Nachera velmi efektivní nástroj na výběr daní.

Současně stávající vláda tvrdí, že najde úspory v rozpočtu, aniž by se to dotklo lidí. „To je podle mě kulatý čtverec,“ naznačil Nacher, že toto se vlastně vládě nemůže podařit.  

Poté uhodil na hnutí STAN. To se ocitlo pod tlakem poté, co vyšlo najevo, že některé dary, které dostal STAN, přišly od firem napojených na daňový ráj na Kypru. Podle serveru Seznam Zprávy navíc STAN dostal dar od firmy, kde figuruje trestně stíhaný podnikatel.

„Ten subjekt, který nás tady moralizoval celé čtyři roky, tak si sám má pohlídat, jestli je schopen si dovodit toho konečného vlastníka, jestli mu není divné, že tam najednou přicházejí částky, které tam najednou zázračně přicházejí až po volbách, jsou rozdělené do několika částek od několika firem, které ale mají jednoho vlastníka, objevuje se tam Kypr a tak dále, tak je přece na nich, aby oni si to ověřili, verifikovali, dohledali,“ tepal Nacher zástupce STAN.

„Oni hnutí ANO tyhle věci permanentně mlátili o hlavu. Jediné štěstí STANu je to, že se to děje po volbách. O ANO se napsaly stohy věcí před volbami. To znamená, že voliči rozdali karty a ANO bylo svlečeno donaha. Jak se ukazuje, tak STAN svlečen donaha nebyl a teď se vlastně spousta věcí ukazuje až po volbách. Počínaje těmi sponzorskými dary, které teda zapřeli po volbách a otázka je, jestli třeba neměli souvislost i s tou volební kampaní, a konče kolegou Farským, který odjel do Spojených států a také už se to vědělo před volbami,“ pokračoval v palbě Nacher.

Koaliční partneři hnutí STAN dávají najevo, že cesta poslance Farského do USA na osm měsíců je nešťastná a pokud jde o dary pro Starosty, od Pirátů, kteří uzavřeli koaliční smlouvu se STAN již před volbami, zaznělo, že Starostové musí dary odeslané hnutí buď řádně vysvětlit, nebo v některých případech přímo vrátit.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Zástupci STANu opakovaně uvedli, že neporušili zákon, že si dárce prověřují a smluvně je zavazují, že nemohou za odeslání daru očekávat nějaké výhody. Z úst předsedy STAN Víta Rakušana přímo ve Sněmovně také zaznělo, že hnutí STAN vrátí peníze, u kterých by se ukázalo, že pochází z trestné činnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…