Babiše proprali v zahraničí. Pozvali k tomu Teličku

12.01.2023 10:24

Zahraniční tisk označuje expremiéra Andreje Babiše jako možného hlavního favorita prezidentských voleb, zvláště ve světle jeho osvobození v kauze Čapí hnízdo. Média si všímají také jeho návštěvy u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kterou považují za překvapivou, jelikož Babiš s Macronem „nesdílí mnoho stejných hodnot.“

Babiše proprali v zahraničí. Pozvali k tomu Teličku
Foto: Repro Twitter @AndrejBabis
Popisek: Andrej Babiš (ANO) na setkání s Emmanuelem Macronem

Podle německého deníku Deutsche Welle pondělní rozsudek pražského soudu v kauze Čapí hnízdo zvyšuje šance osvobozeného Andreje Babiše na vítězství v prezidentských volbách.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

„Osvobozující rozsudek přichází před prezidentskými volbami, které se konají tento týden a v nichž populistický miliardář patří mezi favority na vítězství. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že Babiš je jedním ze tří favoritů voleb, jejichž první kolo se koná v pátek a v sobotu,“ informuje německý deník s tím, že podle průzkumů ale Babiš nemusí vyhrát případné 2. kolo.

Deutsche Welle také připomíná, že český prezident nemá v parlamentní demokracii zásadní výkonnou moc, ale hraje spíše důležitou politickou roli. „Jmenuje premiéry, členy bankovní rady centrální banky a soudce Ústavního soudu,“ píše deník.

Také americká agentura AP tvrdí, že Babiš stojí „v čele osmičky kandidátů, kteří se ucházejí o post českého prezidenta po Miloši Zemanovi“ a připomíná, že rozhodnutí soudu zvyšuje Babišovi šance na vítězství v 1. kole, které se uskuteční v pátek a sobotu.

Agentura AP připomíná, že 8. března končí druhé pětileté funkční období prezidentu Miloši Zemanovi, který podle AP „rozdělil národ svým proruským postojem - až do ruské invaze na Ukrajinu 24. února - a podporou užších vztahů s Čínou.“

Server Euractiv.com si všímá Babišovy návštěvy v Elysejském paláci u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, která přišla jen pár dní před konáním 1. kola prezidentských voleb.

„Je samozřejmě běžné, že se politicky spříznění partneři před volbami vzájemně podporují. Každá taková podpora by však měla mít své politicko-kulturní hranice," uvedl pro Euractiv bývalý místopředseda Evropského parlamentu za ANO Pavel Telička.

Podle něj je Macronovo rozhodnutí přijmout Babiše jako hosta v Elysejském paláci jen několik dní před českými prezidentskými volbami „nekorektní".

„Macron přijímá populistického kandidáta, s nímž nesdílí mnoho názorů a hodnot a který je podezřelý z nekalých ekonomických praktik ve své zemi," dodal Telička a Euractiv připomíná, že právě ve Francii je Babiš vyšetřován kvůli daňovým únikům a praní špinavých peněz v souvislosti s nákupem rezidencí na jihu země.

Babišova strana ANO je součástí evropských liberálů - v Evropském parlamentu ji zastupuje Renew Europe -, ale sám Babiš byl k EU vždy kritický. Je také blízkým spojencem maďarského premiéra Viktora Orbána.

Kancelář francouzského prezidenta uvedla, že úterní setkání Macrona a Babiše by nemělo být považováno za podporu Babiše v nadcházejících volbách. „Přesto Babiš po schůzce okamžitě zveřejnil fotografie s Macronem napříč sociálními sítěmi,“ všímá si Euractiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Telička je odporný bezcharakterní křivák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 12.01.2023 12:07:11
který se vyvezl na Babišových zádech, aby teď proti němu zákeřně bojoval. Žádná špína mu není cizí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…