Babišova firma půjde k soudu pár dní před volbami

03.06.2017 13:03

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš stane zřejmě ještě před volbami před soudem. Městský soud v Praze totiž začne 2. října projednávat kauzu manipulací se zakázkami České pošty. V ní figuruje hustopečská firma Agrotec ze svěřenských fondů Andreje Babiše. Píše o tom server Forum24.cz.

Babišova firma půjde k soudu pár dní před volbami
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Andrej Babiš ve Sněmovně

Zda soud může ovlivnit výsledek voleb, v nichž je hnutí ANO favorizováno, zatím politologové nedokážou odhadnout. Soud totiž bude probíhat mimo jiné v době vrcholící předvolební kampaně, následující termíny soudu jsou pak nařízené na přelom října a listopadu. 

Politolog Jan Kubáček však míní, že daná kauza není tak známá a nemá bezprostřední vazbu na šéfa hnutí ANO. Jak uvádí, případ poukáže na vazbu Babišových firem k České poště, není však patrný osobnostní rozměr selhání. Dodal také, že horší by bylo, kdyby se do voleb posunulo vyšetřování kolem výstavby Čapího hnízda.

Původní text ZDE.

Jiný názor má politolog Tomáš Lebeda, podle nějž může volební výsledek de facto ovlivnit cokoliv. „Buď se to podaří komunikovat tak, že Babiš o ničem nevěděl, neměl na to vliv, že to odsuzuje, a ti, kteří zvažují volbu ANO, to nevezmou vážně. Oponenti naopak mohou část voličů přivést na svou stranu tím, že budou propagovat, že to je vážný problém,“ podotkl k tomu Lebeda s tím, že důležitá bude především role médií.

A o co v kauze jde? Obžaloba v jednom z bodů viní manažery Agrotecu Pavla Richtera a České pošty Patrika Zeithamla ze sjednání výhody při zadání zakázky kvůli dodávkám pneumatik pro státní podnik. Zeithaml podle spisu zařídil, aby pneumatiky dodával Agrotec. Obžaloba tvrdí, že to udělal tak, že se mu podařilo zrušit soutěž, ve které firma neuspěla. Firma Agrotec sice chtěla své stíhání zastavit, ale požadavek byl zamítnut. Babiš však dlouhodobě tvrdí, že je Agrotec nevinný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…