Babišova vláda si odhlasovala demisi. A už se píše: Přijde nová, „Zemanova“. Brzy

17.01.2018 9:07

Menšinový kabinet šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jenž včera nezískal důvěru, dnes podal demisi. Stát však bude řídit až do chvíle, kdy prezident jmenuje vládu novou. Lidové noviny pak přinášejí informace o tom, jak by nová vláda mohla vypadat.

Babišova vláda si odhlasovala demisi. A už se píše: Přijde nová, „Zemanova“. Brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Prezident Miloš Zeman již dopředu avizoval, že šéfovi ANO Babišovi svěří i druhou možnost sestavit vládu. Nutností však je, aby Babiš pro podporu získal dopředu 101 poslanců. Další komplikací pak pro Babiše může být i to, že v minulých dnech kritizoval Zemanovy spolupracovníky, které však Zeman vyměnit nehodlá. Může tak podle všeho nyní Babišovi dělat problémy. 

Další komplikací ve jmenování nové vlády můžou být podle Lidových novin i prezidentské volby, kdy někteří politici Zemana vyzývají, aby lídra hnutí ANO Babiše nepověřoval druhým pokusem, dokud nebude rozhodnuto o budoucí hlavě státu. A Jiří Drahoš vůči Babišovi tak benevolentní není, rozhodně by podle svých slov nejmenoval vládu s podporou SPD a komunistů. A dokonce by druhým pokusem chtěl pověřit i někoho, kdo má šanci sestavit stabilní vládu.

A tak začínají vyjednávání – například schůzku s hnutím ANO potvrdil úřadující předseda ČSSD. Více pak prozradil i lídr SPD Tomio Okamura, jenž se minulý týden sešel s hlavou státu Milošem Zemanem, a nyní uvedl, že by mohl vzniknout útvar na bázi vlády odborníků. 

„Pakliže neprojde první pokus, preferovali bychom jednání o vládě odborníků. Aby si jednotlivé strany nebo třeba i Pražský hrad nominovaly nějaké odborníky,“ řekl Lidovým novinám Okamura, jenž chce jednat s babišovci již tento týden.

Tímto řešením by si pak Zeman rozšířil svůj vliv na politické dění v zemi.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…