Babišové a Lorencové... Hřebejk promluvil o divokých 90. letech

22.04.2019 14:17

Režisér Jan Hřebejk se v rozhovoru pro Aktuálně.cz vyjádřil k době 90. let, ale také k šéfovi předrevoluční Státní bezpečnosti Alojzi Lorencovi.

Babišové a Lorencové... Hřebejk promluvil o divokých 90. letech
Foto: Facebook
Popisek: Režisér Hřebejk protestuje proti Zdeňku Ondráčkovi

Hřebejk se vyjádřil mimo jiné k tomu, že Lorenc po změně režimu rozjel úspěšnou kariéru v oblasti poradenství ohledně informačních technologií. „Když se komunismus hroutil, nebylo Lorencovi ani 50 let. Byl to mladý člověk, který se mezi geronty v StB zřetelně vymykal a ani bych ho nepovažoval za přesvědčeného komunistu. Na špičku kontrašpionážních složek se zkrátka bez členství ve straně dostat nemohl. Lidi, kteří před revolucí figurovali v nejvyšších patrech bezpečnostních a armádních složek, ale i složek hospodářských, byli pak s nástupem kapitalismu první na startu, protože měli potřebné informace,“ sdělili Hřebejk s tím, že to jsou všichni ti Andrejové Babišové a další. Podle něj měli na začátku 90. let přece jenom trochu strach, zda jim to někdo za jejich kariéru za komunismu spočítá, ale následně je strach opustil a dnes jim nechybí drzost. To se mu rozhodně nelíbí.

Anketa

Je útok na Dominika Feriho důkazem o zhrubnutí české společnosti?

5%
95%
hlasovalo: 11100 lidí

K 90. letům a střídání garnitury se vyjádřil poměrně kriticky. „Určitý amatérismus lidí, kteří komunisty střídali u moci, byl přece nevyhnutelný. Kde se měli ze dne na den vzít profesionální demokratičtí diplomati, vojáci a třeba i novináři? Lidi, kteří v 90. letech nastupovali do těchhle zaměstnání, se pochopitelně učili za pochodu a na pásce byli první pracovníci předrevolučních pézetek, prognosťáků a ministerstev. Ti věděli, co si koupit nebo za kým jít,“ zmínil Hřebejk. 

Původní text ZDE.

On sám je výrazným kritikem Andreje Babiše (ANO). A tak nechyběl ani vzkaz jeho voličům. „Pokud mají lidi pocit, že se v 90. letech všechno rozkradlo, tak ať nevolí Babiše, protože on je jeden z těch, co náš stát rozkrádali,“ sdělil Hřebejk. Babiš je mu dle jeho slov nepříjemný a jeho brutální konflikt zájmů podle něj společnosti škodí. Uznal však také, že Babiš dokáže svůj byznys udržovat a nést zodpovědnost za svých 200 tisíc zaměstnanců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…