Babišův náměstek představil plán, jak zatočit s plýtváním a omezit hazard

06.02.2014 21:45

Především o tom, jak zastavit mrhání veřejnými penězi a o plánech Ministerstva financí na omezení hazardu se mluvilo ve čtvrtečním vydání diskusního pořadu ČT24 Hyde park. Jeho hostem byl Ondřej Závodský, budoucí náměstek ministra financí, právník a oznamovatel korupce, nominovaný KDU-ČSL.

Babišův náměstek představil plán, jak zatočit s plýtváním a omezit hazard
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

V první části pořadu Závodský uvedl, že státu patří množství drobného majetku, který ke svému fungování nezbytně nepotřebuje. Jako příklad uvedl, že to jsou například garáže, pole, louky. Představou Závodského je, že tento majetek, nyní rozptýlený po celé státní správě mezi stovky státních organizací, se bude centrálně evidovat. A pak po zralé úvaze postupně transparentně prodávat. Zřejmě se kvůli této záležitosti nebude zřizovat nový úřad, ale tuto agendu by měl zvládnout Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Narovnat se mají také nájemní smlouvy. Podle Závodského není možné, aby i nadále platily nájemní smlouvy uzavřené roku 1991, u nichž do dnešních dnů nebylo nájemné valorizováno. Takových smluv, kde stát na nájemném přichází o 80% možné sumy, jsou prý stovky.

Přesné informace o státním majetku by mohlo mít ministerstvo zhruba do půl roku.

Částka, kterou je možné za hodinu prohrát, nemá být příliš vysoká

Velkých změn se má dočkat také oblast hazardu. Nemá být v budoucnu možné, aby člověk, jehož jediným příjmem jsou sociální dávky, je prohrával na výherních přístrojích.  Z vyjádření Závodského vyplývá, že by měl vzniknout systém licencovaných kasin s omezeným přístupem. Pravděpodobně by vstup do objektů s výherními přístroji měl být znemožněn například lidem, kteří neplatí výživné. Další změnu má přinést přijetí takové zákonné úpravy, která by omezila nejvyšší možnou částku, jež se dá za určitý čas na jednom výherním přístroji prohrát. Například v Německu, jak uvedl jeden z diváků, je tato částka prý omezena v přepočtu na 900 Kč.

Pravomoc povolovat na svém území výherní hrací přístroje má zůstat i nadále obcím. Ale současný model, kdy „obec tyje z hazardu povoleného na svém území“ je podle Závodského špatný. Peníze z hazardu už nebudou moci obce libovolně využívat, ale půjdou buď „na přesně vymezené věci“, nebo ve prospěch všech obcí. I těch, které na svém katastru žádný hazard nepovolily.

Závodský vyvracel častý argument provozovatelů výherních automatů, že totiž pomáhají zákonnými odvody vylepšovat státní rozpočet.  Z různých studií prý vyplývá, že stát musí vynakládat zhruba čtyřnásobek částky, kterou z hazardu získá, na odstraňování sociopatických důsledků. Tedy nejen na léčbu gamblerů, ale i s hazardem související rozšíření kriminality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…