Babišův někdejší podřízený: Takto se premiér chová k lidem

23.08.2018 8:04

Masivní propouštění a redukce platů v německých pekárnách. Taková je realita u Agrofertu ze svěřenského fondu českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Píše o tom server Neovlivni.cz, konkrétně bývalý Babišův náměstek Lukáš Wagenknecht, jenž kandiduje v nadcházejících senátních volbách.

Babišův někdejší podřízený: Takto se premiér chová k lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

K propouštění dochází ve východoněmeckém regionu Sasko-Anhaltsko. A jak to podle serveru celé začalo? 

Agrofert koupil německý řetězec pekáren Lieken AG v roce 2013 od italské potravinářské společnosti. I když byla společnost dřívě jedničkou, následně docházelo k restrukturalizaci a k postupnému útlumu výroby v různých německých závodech.

Agrofert pak dostává na zlepšení regionální hospodářské struktury dotace ve výši 11 004 000 eur, neboť má vytvářet kvalitní pracovní místa v regionu nejvíce postiženém strukturálním deficitem průmyslu. 

Původní text ZDE.

„V Německu v minulosti dosáhly oborové odborové svazy pekařů dohody s velkými zaměstnavateli, se kterými uzavřely tzv. tarifní smlouvy. Podařilo se dojednat garantované výše platů zaměstnanců na západě a východě Německa. Na východě je tato částka nižší, takzvaná obvyklá mzda je domluvena ve výši 2900 eur měsíčně. A nyní přichází v příběhu na scénu trik, který dnes německé odbory i tamní zemská vláda kritizují,“ poznamenává server s tím, že smlouva je uzavřena s Liekenem, nikoliv s nově budovanou dotovanou pekárnou. 

A k čemu tedy následně dochází? Holding podle Wagenknechta redukuje zaměstnance v Liekenu a nabírá nové ve Wittenbergu, kde však jsou platy mnohem nižší, neboť nejsou garantované onou tarifní smlovou. 

To se nelíbí například německému politikovi Rüdigeru Erbenovi (SPD) či zástupci potravinářského odborového svazu NGG Michaelu Anderkemu, jenž celý postup označil za nestydatost. 

„S Agrofertem se jedná těžko. Revitalizace závodů a redukce pracovních míst se děje na vrub zaměstnanců, kteří zůstávají, slouží přesčasy, dělají práci navíc, aby zajistili plynulou výrobu,“ zmínila pak k celému případu tisková mluvčí odborů Karin Vladimirov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…