Bachmut drží, Soledar drží. Ale museli jsme poslat posily

09.01.2023 8:08 | Ze sítí

Rusové na Ukrajině ztrácí životy kvůli šíleným nápadům svých pánů, pronesl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v jednom ze svých dalších projevů k národu. V něm také popsal boje v místech, kde není jediný kus země, kde by nepadl k zemi nějaký ruský voják. Svět měl podle Zelenského možnost se opět přesvědčit o tom, jak moc Rusko lže.

Bachmut drží, Soledar drží. Ale museli jsme poslat posily
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Ukrajinský prezident hned v úvodu svého dalšího projevu k národu oznámil, že teď, na počátku roku 2023, se podařilo vrátit z ruského zajetí dalších 50 ukrajinských vojáků. Jsou prý mezi nimi obránci Kyjevské a Doněcké oblasti, Mariupolu a jihu země. Vojáci armády, Národní gardy, teritoriální obrany, námořnictva, pohraniční stráže. Zelenskyj přislíbil, že výměny zajatců budou pokračovat. Také poděkoval všem, kteří na výměnách zajatců pracují a všem, kteří během bojů zajímají ruské vojáky a navyšují tak fond osob, které lze vyměnit.

„Chtěl bych také zmínit úspěchy našich vzdušných sil. Od začátku dnešního dne byly sestřeleny tři vrtulníky a také bezpilotní letouny. Dobrá práce, hoši! Děkuji vám za důslednou demilitarizaci agresorského státu,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Celková situace na frontě se podle něj nezměnila. V Doněcké a Luhanské oblasti prý zůstává nadále těžká.

„Bachmut se drží navzdory všemu. A přestože je většina města zničena ruskými údery, naši bojovníci zde odrážejí neustálé pokusy o ruskou ofenzivu. Soledar se drží. I když tam panuje ještě větší zkáza a je to nesmírně těžké... V blízkosti těchto dvou měst není jediný kus země, kde by okupant nepoložil život za šílené nápady pánů ruského režimu. Je to jedno z nejkrvavějších míst na frontě,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinské velení prý jednotky v okolí Bachmutu a Soledaru posílilo, lidskou silou i technikou. Tak, aby bylo možné zesílit palbu na útočníky.

„Děkuji všem našim obráncům, kteří takto jednají, kteří si uvědomují, že jejich osobní odolnost, jejich osobní síla a účinnost dávají odolnost, sílu a účinnost celému státu. Bráníme celý stát, ať už se boje o něj odehrávají kdekoli,“ pravil Zelenskyj s tím, že i on a vláda a diplomaté vyvíjejí diplomatické aktivity, které mají vést k dalšímu posílení ukrajinských obránců.

Rusko se prý v této situaci vůbec nesnaží o diplomatické aktivity, které by vedly k ukončení, nebo alespoň zmírnění dopadů války. Ruské politické vedení sice mluvilo o příměří v čase pravoslavných Vánoc, ale realita byla úplně jiná.

„Svět se v těchto dnech znovu přesvědčil, že Rusko lže, i když na situaci na frontě upozorňuje vlastními prohlášeními. Ruské ostřelování Chersonu zápalnou municí těsně po Vánocích. Údery na Kramatorsk a další města Donbasu - cílené na civilní objekty a to přesně v době, kdy Moskva informovala o údajném ‚mlčení' své armády. Další výhrůžky ruských představitelů Evropě a světu...,“ řekl Zelenskyj.

Skutečnou zárukou míru je podle Zelenského jen obnova ukrajinské svrchovanosti v původních hranicích a návrat všech Ukrajinců z ruského zajetí. Na tomto všem podle Zelenského ukrajinské síly pracují den za dnem a jednoho dne tohoto cíle dosáhnou.

Nakonec se Zelenskyj rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…