Bakalův komentátor vysvětlil původ "xenofobie" Čechů: Nižší vzdělání, život mimo velká města, úspěch ujíždí...

25.11.2015 17:52

Komentátor Petr Honzejk se na serveru iHNed.cz zamyslel nad tím, v čem má pravdu prezident Miloš Zeman. S hlavou státu podle něj souhlasí většinou lidé, kteří sebe sama hodnotí jako přehlíženou část společnosti. „Bylo by hloupé je za to povýšenecky odsuzovat. Řešením je, aby bylo co nejméně lidí, kteří jsou dotlačeni k tomu, aby naslouchali populistickým řečem,“ dodal.

Bakalův komentátor vysvětlil původ "xenofobie" Čechů: Nižší vzdělání, život mimo velká města, úspěch ujíždí...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Miloš Zeman z tribuny na Albertově oznámil, že česká společnost není xenofobní. Chtěl tím přítomným extremistům říci, ať dál pilně nenávidí muslimy, protože jejich nenávist není žádná xenofobie, ale něco jako záslužná zájmová činnost. Hnědnoucí prezident je samozřejmě nehezký zjev. To ale neznamená, že by nemohl mít v základním výroku pravdu, byť z úplně jiných důvodů, než které uvádí. Česká společnost možná skutečně není prvoplánově xenofobní. Otevřeně nenávistné názory části Čechů mohou být jen vnějším projevem úplně jiného problému,“ uvedl svůj komentář Honzejk. 

Vzápětí se věnoval průzkumu agentury Median, která uvedla, že s vystoupením hlavy státu souhlasí 30 procent občanů. Podle Honzejka jde o lidi, kteří v antimuslimském třeštění zřejmě nalezli téma, jehož prostřednictvím se mohou dostat do popředí. 

  • Původní text ZDE

„Bylo by hloupé je za to povýšenecky odsuzovat. Lidé s nižším vzděláním žijící mimo velká města mohou mít oprávněně pocit, že jsou odsouzeni k přežívání mimo proud úspěchu, který jim projíždí pod okny v podobě luxusních vozů,“ uvedl Honzejk s tím, že člověk, který se nemá příliš dobře, si svůj radikální postoj dokáže zdůvodnit. 

Kdyby ztratil to málo, co má, byla by to už opravdu katastrofa. Krizi v principu nemůže považovat za příležitost, ale jen a jen za ohrožení. Historie mu nakonec dává za pravdu − změny skutečně většinou odskáčou ti slabší, zatímco silnější zůstanou vždy tak či onak nahoře,“ podotýká Honzejk. Podle něj masivní odpor k migraci v Česku a střední Evropě pramení ze široce sdíleného pocitu deziluze z vlastní životní situace na straně jedné a na straně druhé z instinktivní snahy ubránit, co se dá.

„Frustrovaná část společnosti odjakživa představuje loviště pro politiky, kteří uražené a ponížené využívají pro vlastní mocenské cíle. Všechny autoritářské režimy měly zprvu sociální akcent − slibovaly vytáhnout lidi, kteří si připadali marginalizovaní, ke konzumnímu stolu nebo rovnou na jeviště dějin. Důsledky bývají neveselé. Není důvod, proč by to tentokrát mělo být jinak,“ uzavírá Honzejk a navrhuje, aby Česko krátkodobě odmítlo prezidenta Zemana i předsedu hnutí Blok proti islámu Martina Konvičku. Důležité je podle něj i to, aby bylo co nejméně lidí, kteří by jim naslouchali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…