Bartík „Zemanova rakovina“ bude usilovat o řetěz. Sever Brna zažije zajímavou kampaň

19.02.2022 16:25

Někdejší radní v Brně-střed Svatopluk Bartík, který o prezidentovi Miloši Zemanovi šířil pomluvu, že prý má prezident rakovinu a má před sebou pár měsíců života, se chce opět vrátit do komunální politiky. Kontroverzní politik však chystá změny. Kromě záměru ucházet se o první místa kandidátky tentokrát za Piráty, oznámil, že hodlá svými záměry prospívat jiné městské části.

Bartík „Zemanova rakovina“ bude usilovat o řetěz. Sever Brna zažije zajímavou kampaň
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Údajný poradce Bartík před hrstkou posluchačů

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
Bartík byl za hnutí Žít Brno čtyři roky uvolněným radním mezi lety 2014-2018, načež přesídlil k jihomoravským Pirátům, kterým již od roku 2020 pomáhal coby poradce.

Nyní chce Bartík zamířit opět na vrchol komunální politiky, ohlásil však změnu nejen v působení na kandidátce Pirátů, ale též v rámci změny městské části, za niž hodlá kandidovat, tou má být nově Brno-sever.

Severní části Brna chce Bartík prospívat skrze omezování automobilů například regulací parkování osobních a nákladních vozů či hodlá prosazovat elektromobily. Dopravní otázky spolu s působením v rámci dostupnosti vzdělání a regulací reklamy chce pak exradní voličům nabídnout z prvního či druhého místa pirátské kandidátky.

Bartík kromě regionálního působení v Brně, kde například nechtěl pořádat ohňostroje, které označil za zábavu pro plebs jako z 90. let, proslul i na celostátní scéně, častokrát se totiž vyjadřoval i k celospolečenským tématům. Bartík hlasitě bojoval například proti aktivistovi a entomologovi Martinu Konvičkovi za jeho akci spálení českého překladu Koránu před brněnskou mešitou. Bartík na aktivistu tehdy podal trestní oznámení dle § 355 o hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, a to kvůli tomu, že ho pobouřilo tvrzení, že je „naše kultura hodnotnější než islámská“.

Největší pozornost však vzbuzovala Bartíkova tvrzení o zdravotním stavu českého prezidenta. Několik měsíců před minulými prezidentskými volbami, ve kterých Zeman obhájil mandát, Bartík začal o prezidentovi šířit, že prý má Zeman rakovinu a že mu zbývá jen pár měsíců života.

Na vážném onemocnění Zemana trval i nadále; že se však jedná o jistou lež, potvrdilo zejména Zemanovo působení v úřadu i nyní, kdy by přitom podle Bartíkovy pomluvy měl být již dávno po smrti.

Hrad za Bartíkovy lživé pomluvy hlavy státu požadoval po komunálním politikovi omluvu a navrch pět milionů korun jako odškodné. Exradní tehdy však u soudu tvrdil, že si nemůže dovolit zaplatit víc než 50 tisíc.

Soud nakonec Bartíkovi nařídil omluvit se a zaplatit jak náklady soudního řízení, tak odškodné ve výši čtvrt milionu korun. Pak Bartík žádal, aby mu „účet“ v případě pravomocného rozsudku pomohli zaplatit jeho podporovatelé na sociálních sítích.

Odvolací Krajský soud v Brně v loňském dubnu nakonec čtvrtmilionové odškodné, které hlavě státu přiřkl už prvostupňový rozsudek, potvrdil. Bartíkovi ale snížil platbu za náklady řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…