Bartošův dáreček: 4 000 000 Kč. Abyste věděli, kde se máte mimo Prahu najíst

05.05.2023 10:29 | Ze sítí

Vláda hledá, jak ušetřit 70 miliard, a do toho podle mnohých přichází „zhovadilý“ nápad z resortu pro místní rozvoj vedeného Ivanem Bartošem (Piráti), který chce od společnosti Michelin vypracovat gastronomické analýzy v řádech milionů. Cílem je zmonitorovat restaurace mimo Prahu, které přitáhnou náročnější zahraniční klientelu. Nápad se nelíbí ani šéfovi státní kasy Zbyňku Stanjurovi z ODS.

Bartošův dáreček: 4 000 000 Kč. Abyste věděli, kde se máte mimo Prahu najíst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Cílem vypracování gastronomické analýzy je podpořit turismus v Česku. „Předmětem zakázky je provedení odborné analýzy a inspekce restaurací zkoumající gastronomický potenciál regionů České republiky pro zvýšení příjezdového turismu bonitní klientely a jeho marketingové využití pro cestovní ruch. Takovou analýzu Česká republika postrádá,“ cituje server Aktuálně.cz obsah předkládací zprávy k zakázce.

Resort je za zakázku připravený společnosti Michelin zaplatit přes čtyři miliony korun. Ministerstvo financí se však staví proti. V gastronomii neexistuje prestižnější ocenění kvality než od společnosti Michelin.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Michelinskou hvězdou se v Praze chlubí dvě restaurace. 

Nápad Bartošova ministerstva se ale nesetkal s kladnými reakcemi, spíše si vysloužil nechápající klepání na čelo.

Ze židle gastronomická analýza v tak astronomické částce doslova zvedla Honzu Provazníka: „Je úplně jedno, kolik stát vybere na daních, dokud se nezbavíme tohohle zhovadilýho myšlení,“ pálil směrem na ministerstvo Ivana Bartoše.

Z údivu nevycházela ani poslankyně Klára Dostálová, která Bartošovi vzkázala, že vymýšlí „hlouposti“. „Dát 4 miliony za informaci, kde se dobře vaří, je opravdu kravina. Pane ministře, zeptejte se prosím Zdeňka Polreicha nebo se mrkněte na Tripadvisor, ale hlavně prosím neutrácejte za hlouposti a šetřete!“ vzkázala Bartošovi.

Další díl seriálu ČR jako země, která neví co s penězi, povzdechl si Milan Mikulecký a dodal: „Opravdu daňový poplatník potřebuje analýzy a inspekce restaurací zkoumající gastronomický potenciál zvýšení příjezdového turismu bonitní klientely? Za 4,4 milionu bez výběrka? Pusťte nás na ně!“ připomněl ironicky heslo z předvolebního videa Pirátů v roce 2017, kde vysvětlovali, proč je jich ve Sněmovně potřeba proti těm, co „kradou“.

Pirátské heslo „Pusťte nás na ně!“ by dnes spíš proti Pirátům použila Daniela Ostrá z ČSSD, která je v současnosti mimo Poslaneckou sněmovnu.

Podle zjištění Aktuálně.cz má však k záměru vážné výhrady Ministerstvo financí řízené Zbyňkem Stanjurou (ODS). Resortu se v první řadě nelíbí, že Bartošovo ministerstvo hodlá analýzu zadat Michelinu bez soutěže. Z materiálu k zakázce podle Stanjurových úředníků není zřejmé, proč se tak rozhodlo. Stanjurovo ministerstvo se ohradilo také proti tomu, že by zakázku měla schvalovat vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 05.05.2023 12:22:57
To nemusí dělat analýzu, stačí když napíší, že nejlépe se nají a skoro zadarmo v poslanecké jídelně!Boháči jsou většinou hrozně lakomý tak tohle se jim bude určitě líbit a ještě si můžou udělat selfíčko s Market a Bartošem!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …