Bašta promluvil o kšeftech pašeráckých neziskovek napojených na Brusel

08.08.2021 7:58

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině a dnes také kandidát SPD do Sněmovny Jaroslav Bašta zatleskal Litevcům za to, jak bojují s ilegální migrací. A naznačil, proč proti této politice Brusel ani moc neprotestuje. Migranti mířící do Pobaltí možná kazí kšefty pašeráckých neziskovek, finančně napojených na Brusel.

Bašta promluvil o kšeftech pašeráckých neziskovek napojených na Brusel
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko otevřel novou migrační trasu do EU. Letecky nechá do Běloruska přicestovat občany Iráku a ty pak přiveze k hranici s Litvou – s členským státem EU. Jde o tisíce lidí, a pro Litvu s 2,8 milionu obyvatel je to opravdu velký problém.

Litevský parlament ale přijal zákon, že nelegální migrace je trestný čin hybridní agrese, která může ohrozit stabilitu litevské společnosti, a její pachatelé budou zadrženi a deportováni ze země.  

A zatímco na jih EU míří ještě mnohem víc migrantů a EU je tu přijímá s otevřenou náručí, litevské snahy zastavit migraci Brusel toleruje. Jaroslav Bašta v komentáři pro První zprávy.cz napsal, proč tomu tak je.  

„Lukašenko kazí kšefty pašeráckým neziskovkám, finančně napojených na Brusel. Podezření, že peněžní toky mohou vést z aparátu EU k obsluhám ‚neziskových‘ trajektů mezi severní Afrikou a Itálií i nazpět, již několikrát zaznělo. Pro nás v České republice z té bělorusko-litevské patálie plyne několik poučení,“ upozornil Bašta.

„Konečně v usnesení parlamentu jedné z členských zemí EU zaznělo, že masová ilegální migrace osob z jiných kulturních okruhů je nejnebezpečnější způsob hybridní války, jehož cílem je destabilizace napadené společnosti, tedy jde o skutečnou hybridní agresi. Od toho se musí odvíjet naše snaha o postih organizátorů této nepřátelské činnosti, a to i v případech, že se budou skrývat za názvy ‚bez hranic‘. Litevský zákon, že ilegální překročení státní hranice je trestným činem, za nímž následuje zatčení, internace a deportace, bychom měli přijmout co nejdříve,“ rozvedl svou myšlenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…