Benda z ODS: Děti z dětských domovů nejsou použitelné...

31.07.2014 23:19

Homosexuální páry by v budoucnu mohly osvojovat děti, dosavadní zákon, který tomu brání, je podle ombudsmanky Anny Šabatové protiústavní. Přidává se k ní i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Naopak poslanec ODS Marek Benda takový krok odmítá, není to prý „normální“.

Benda z ODS: Děti z dětských domovů nejsou použitelné...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Ten zákon je zcela zjevně protiústavní a je absurdní,“ souhlasí s ombudsmankou Jiří Dienstbier. Osvojování je totiž nemožné až ve chvíli, kdy se homosexuální pár registruje. „Někdo chtěl zřejmě ‚chránit‘ děti před výchovou v registrovaném partnerství v homosexuální rodině,“ dodal v Událostech, komentářích na ČT.

„Tohle je jednoduchá radikální levicová agenda,“ pustil se však do něj poslanec ODS Marek Benda. „Říká konzervativní katolík,“ dodal Dienstbier k jeho slovům „kontext“. Benda však pokračoval a zkritizoval zákon o registrovaném partnerství. „Já si myslím, že by měl být zrušen jako celek,“ prohlásil s tím, že když už chtějí zavádět osvojování dětí pro homosexuální páry, pak by se mělo vůbec zrušit registrované partnerství.

„Není normální mít dva tatínky a dvě maminky, to se na mě nezlobte, ale takto to ve světě nefunguje,“ řekl ostře Benda. Dienstbier na něj pouze nesouhlasně zareagoval, například ve Španělsku či Francii to totiž možné je. Zároveň pak dodal, že lepší je přece být v homosexuální rodině než zůstat v dětském domově. „Dobře víte, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou,“ odvětil mu Benda. „To jsou děti mnohdy tak nemocné, že jinde než v dětském domově nepřežijou,“ dodal.

V ČT se debatovalo i o služebním zákonu, opozice totiž požaduje několik změn, jinak hrozí obstrukcemi. Ministru Dienstbierovi však vadí, že nejsou ochotni ke kompromisu. „My jsme ochotní se o některých těch věcech bavit,“ připustil s tím, že je například pro větší propustnost úředníků ze samosprávy nebo akademické sféry. Generálního ředitelství se ale koalice nevzdá.

Benda však vysvětlil v tomto případě pohled opozice tak, že vadí spíše systémové parametry u práv generálního ředitele – stal by se prý nejmocnějším člověkem v zemi. „My se vážně chceme dohodnout. Dokonce bych řekl, že generální ředitelství je menší problém, jako instituce, než je funkce generálního ředitele,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…