Bendl: Daň na víno by způsobila existenční problémy drobným vinařům

06.02.2012 19:12

Evropská unie tlačí na členské země, aby zlepšily kvalitu klecí pro nosnice. Směrnice byla vydána v roce 2007 a státy měly tak tři roky na to, aby klece inovovaly. Polsku se ale požadavky příliš nezabývalo a do České republiky se dostalo 2,5 milionu nelegálních vajec. „Očekával jsem to. Bylo avizováno, že zejména v Polsku se do klecí příliš neinvestuje,“ uvedl ministr zahraničí Petr Bendl v Impulsech Václava Moravce.

Bendl: Daň na víno by způsobila existenční problémy drobným vinařům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Odhalit nelegální vejce není jednoduché. „Je to dobrá práce veterinářů a potravinářů. Je dobře, že dokážeme ochránit svůj trh,“ řekl Bendl s tím, že Česká republika splnila podmínky směrnice. „Do klecí jsme museli investovat 2,7 miliardy korun a to se bude muset promítnout i na ceně vajec,“ dodal.

Daňová úleva pro víno končí?

Ministr financí Miroslav Kalousek chce zavést spotřební daň na víno, která by se pohybovala zhruba na deseti korunách na litr. Státní pokladně by to přineslo dvě miliardy, podle Kalouska je však hlavním cílem narovnání podmínek. Víno nebylo doposud spotřební daní zatěžkáno na rozdíl od piva a lihovin.

Petr Bendl se spotřební daní nesouhlasí. „V řadě zemí Evropské unie není a navíc naše vína jsou oproti těm z dovozu levnější a poškodilo by je to. Mohl by také vzniknout černý trh a především drobní vinaři by se potýkali s existenčními problémy,“ upozornil Bendl a dodal, že pivovarníky není možné srovnávat s vinaři.

Vyšší DPH, vyšší cena potravin

Každá hospodyňka si všimla, že při placení nákupu musí sáhnout hlouběji do kapsy. Příčinou je zvýšení DPH na jednotných 17,5 procent. Není to však jediný důvod. „Neexistuje žádná studie, že by se potraviny zdražily jenom kvůli DPH. Je potřeba se podívat na ceny vstupů a pohonných hmot. Výkupní cena brambor se například snížila z osmi korun na dvě koruny a za tuto cenu bylo pro zemědělce nevýhodné brambory vůbec prodávat,“ vysvětlil Bendl

Kalousek navíc mluví o tom, že by se DPH od dalšího roku mohla zvýšit až na 19 procent. „Pokud to bude ministerstvo prosazovat, bude o tom významná debata. Nyní neumím říct, jestli jsme pro nebo proti,“ řekl Bendl s tím, že by se také zabýval případnými dopady do zemědělství a kompenzacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…