Berete nám kšeft, když dáváte důchodcům levně najíst! Zakázat, ať chodí k nám, zlobí se majitelé restaurací

01.10.2018 7:41

Čeští restauratéři se zlobí na školní jídelny. Prý je okrádají o zákazníky. Jsou totiž schopny poskytnout obědy podstatně levněji než restauratéři, čehož využívají např. senioři. Majitelé restaurací z toho nemají ani trochu radost.

Berete nám kšeft, když dáváte důchodcům levně najíst! Zakázat, ať chodí k nám, zlobí se majitelé restaurací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Server Lidovky.cz připomíná, že ve školní jídelně se můžete najíst, i když nejste žák či učitel. Pokud to dovoluje kapacita školní jídelny a pokud to umožní vedení školy. Samozřejmě za peníze. Jenže zatímco klasické polední menu stojí v restauraci asi tak 100 korun, ve školní jídelně lidé zaplatí jen asi 70 korun, přičemž za to dostanou polévku, hlavní jídlo i moučník. Restauratéři mají pocit, že je školní jídelny okrádají o kšeft. Oběd za cenu pod sto korun podle nich vůbec neodpovídá reálným nákladů na suroviny, platbu za energie, náklady spojené s EET a tak dále.

Anketa

Mělo se Československo v roce 1938 bránit Hitlerovi?

70%
30%
hlasovalo: 2644 lidí

„Jenže asi těžko můžeme očekávat třeba od zastupitele města, aby si uvědomil, že to nekalá konkurence je, a hlasoval proti dotaci pro místní školu. To je z kategorie sci-fi,“ poznamenal prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Školní jídelny se však brání, že o nekalou konkurenci nejde. „Nekalou konkurencí bych to nenazýval,“ uvedl Karel Jahoda, výkonný ředitel Asociace školních jídelen. „Máme jen jinak nastavené podmínky stravování než restauratéři, jiný styl vaření, a hlavně nezaměstnáváme další personál, například číšníky, a tudíž máme nižší mzdové náklady na stravování,“ dodal.

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky (AMSP ČR), kterou zastupuje Karel Havlíček jako předseda představenstva AMSP, by ale školní jídelny měly sloužit jen žákům a zaměstnancům školy. Jinak hrozí, že tato zařízení české restauratéry definitivně pohřbí.

„V každém případě o tom budeme jednat s ministryní financí a ministrem školství, dohodneme legislativní postup a poté vytvoříme pracovní skupinu se zástupci podnikatelů, ministerstva školství a ministerstva financí, která připraví legislativní návrh, jehož cílem bude eliminace prodeje stravy ze školních jídelen přes ulici, případně za podmínek, které nebudou znevýhodňovat běžné podnikatele,“ zdůraznil Havlíček.

Do školních jídelen chodí na obědy senioři a maminky na mateřské dovolené a právě ty by restauratéři rádi nalákali do svých podniků, jenže na oběd o 30 až čtyřicet korun dražší, což je jak pro seniory, tak pro mladé maminky problém, protože často obrací každou korunu a třikrát si rozmyslí, než ji utratí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…