Běž do nemocnice, říkal prý Zemanovi kancléř Mynář. A nejen on. Rozhlas sepsal příběh

21.10.2021 7:54

Zachránil odcházející premiér Andrej Babiš prezidentovi Zemanovi život, jak tvrdí senátor Michal Canov? Možná to celé bylo trochu jinak.

Běž do nemocnice, říkal prý Zemanovi kancléř Mynář. A nejen on. Rozhlas sepsal příběh
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman odvolil na zámku v Lánech

Ještě na počátku října ujišťoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček veřejnost, že celý národ uvidí, v jak dobré kondici je prezident, protože hlava státu dorazí do své tradiční volební místnosti, kde odevzdá svůj hlas. Realita pak ale byla úplně jiná. Prezident zůstal v Lánech a vhodil svůj hlas do přenosné urny a v neděli, jen o 2 dny později, prezidenta odvezla sanitka do Ústřední vojenské nemocnice.

Stalo se tak poté, co prezidenta v Lánech navštívil odcházející premiér Andrej Babiš (ANO). Senátor Michal Canov vyjádřil názor, že premiér vlastně zachránil prezidentovi život, když přesvědčil Zemanovy podřízené, aby jejich šéf do nemocnice konečně odjel. „Já si myslím, že Babiš v tu neděli zachránil Zemanovi život,“ vyjádřil se Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Ale Český rozhlas přináší trochu jiný obrázek z celého příběhu. Veřejnoprávní  médium upozorňuje na prezidentovu nechuť k pobytům v nemocnici a tvrdí, že Miloš Zeman odmítal odjet do nemocnice i navzdory naléhání svého okolí. Prezidenta k cestě do nemocnic údajně přesvědčovala jak jeho nejbližší rodina, tak hradní kancléř Vratislav Mynář. Ale prezident dlouho odolával.

„Přímluvy a domluvy nezabírají. Zeman stále nechce opustit lánský zámek. Proto za ním míří prezidentův ošetřující lékař Zavoral,“ napsal k úterku 5. října veřejnoprávní rozhlas.

„Ve čtvrtek odpoledne do lánského zámku opět míří Miroslav Zavoral. Podle dvou zdrojů z blízkosti prezidenta znovu naléhá, aby Zeman odjel na vyšetření do nemocnice. Jenže Zeman to opět odmítá. ‚Zavoral tam šel a dal jim nůž na krk a řekl, že prostě půjde,‘ říká zdroj. ‚Řekl, že musí jít, nebo zemře,‘ doplňuje. ‚Říkal jsem mu, že čím dřív si půjde do toho špitálu lehnout a dají mu vitamíny, tím dřív bude zpátky, ale on je bolestínek,‘ popisuje další Zemanův blízký. Zavoral si kvůli tomu stěžoval u svého kolegy, ředitele dalšího pražského špitálu. ‚Bavili jsme se o tom a říkal mi, že prezidenta nemohou přemluvit a že je to těžké,‘ sdělil detaily z rozhovoru. S ohledem na situaci si však nepřál být jmenován,“ rozvedl Český rozhlas Zemanův příběh k předvolebnímu čtvrtku.

Teprve v sobotu 9. října se prý daří prezidenta přesvědčit, že do nemocnice prostě musí odjet. Zeman souhlasí s převozem, k němuž má dojít v neděli po schůzce s premiérem Andrejem Babišem.

„‚V sobotu prezident souhlasil, takže jsem mu věřil, že to bude ještě v neděli ráno platit,‘ popisuje jeden ze zaměstnanců Hradu. A dodává, že Zemanovo okolí ten den předobjednalo sanitku, která má prezidenta odvézt do střešovické nemocnice,“ uvedl rozhlas.

A po schůzce s Babišem Zeman do nemocnice skutečně odjel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…