Bez mikrofonu, dýmovnice i napadená muslimka. Okamžiky z vyhrocené sobotní demonstrace

19.07.2015 15:41

REPORTÁŽ V sobotu se na Václavském náměstí konalo několik demonstrací na podporu imigrace i proti přijímání uprchlíků. Během odpoledne docházelo často k vyhroceným okamžikům, které zaznamenal fotoreportér ParlamentníchListů.cz. Nabízíme vám i podrobné shrnutí veškerého sobotního dění.

Bez mikrofonu, dýmovnice i napadená muslimka. Okamžiky z vyhrocené sobotní demonstrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Bartoš

V sobotu se na Václavském náměstí v Praze konaly hned tři demonstrace spojené s otázkou uprchlictví. Od 14:00 se na Můstku sešlo zhruba 400 antifašistů a příznivců přijetí uprchlíků. Na akci s názvem "Braňme ČR, naši budoucnost a budoucnost našich dětí před xenofobií a nenávistí!" se řečníci ve svých projevech zaměřili převážně proti současné vlně xenofobie v České společnosti.

Úvodního slova se ujala organizátorka akce, česká muslimka Marwa Al Shawaff. Následoval projev Šádí Shanaáha ze Strany zelených. Dále vystoupila romská aktivistka Ivanka Mariposa Čonková, která ve svém projevu řekla, že pokud bude chtít ulicemi Prahy pochodovat otevřený rasista Okamura a jemu podobní, tak je třeba se postavit a jasně říct: "No Passaran!" Dále účastníky demonstrace emotivně varovala před tím, aby neofašistickou diktaturu nenechali policii diktovat, co má dělat a rovněž ji nenechali diktovat politikům, co mají dělat a jak mají mluvit k české společnosti. Mezi dalšími vystoupil vysokoškolský pedagog se Sýrie, Hassan Charfo, jenž ve svém projevu v narážce na populisty zmínil to, že ti, co v současné době hlásají nenávist, si již připravují křesla v budoucí vládě. Dále vystoupil farář Petr Turecký, jenž ve svém projevu řekl, že uprchlíci a trpící jsou lidé, kteří se za nás jednou budou přimlouvat. Po něm vystoupil politolog a anarchista Ondřej Slačálek. "Pokud jste muslim v evropské zemi, tak vám současná nálada dává neustále najevo, že pro velkou část svých spoluobčanů jste člověk druhé kategorie, člověk nebezpečný a možná pro ně vůbec nejste člověk. Pro verbování radikálních islamistů není lepší atmosféra než tato, protože jejich jinak absurdní útoky se mohou stát logickou odpovědí na otázku Proč nás tak nenávidí? Kdybych byl radikální islamista, tak děkuju všem, kteří ke mně nahánějí všechny ostatní muslimy, modlím se za to, aby mi Jiří X. Doležal, Konvička nebo Hampl ještě dlouho vydrželi, řekl závěrem Ondřej Slačálek.


Filosof Milan Kohout

Chybělo zvučení

Od 15:00 se v horní části Václavského náměstí pod koněm měla konat demonstrace pod názvem "Braňme svou zem, naši budoucnost a budoucnost našich dětí!!!", jejíž organizátorkou byla Lucie Hašková. Demonstrace, na kterou přišlo necelých 300 lidí, však skončila fiaskem z důvodu nedodání zvukové aparatury. Dav 300 lidí, z nichž nemalé procento tvořili extrémisté, se za skandování hesel "Čechy Čechům!" a "Nic než národ!" dal na pochod Vodičkovou ulicí, Národní třídou, přes Újezd, Nerudovou ulicí až před Pražský hrad, kde byl před 17:00 ukončen.

Zneškodněný "pravdoláskař" a napadená muslimka

Od 17:00 se pak na Můstku konala demonstrace pod názvem "2. tábor lidu Demonstrace proti imigraci!! Za okamžité vystoupení z EU", jejímž organizátorem byla Bartošova krajně nacionalistická Národní demokracie. Demonstrace se zúčastnilo zhruba 450 lidí.


Policejní těžkooděnci proti rozbouřenému davu

Jako první z řečníků vystoupil poslanec Tomio Okamura, který se ohradil vůči nálepce extrémista, kterou prý dostává od médií. "Pokud budeme označovat nějaký názor či jednání za extrémní názory, pak by to přece měl být názor nějaké radikální menšiny. Měly by to být názory, které jsou nedemokratické nebo směřují k potlačení lidských práv," ohrazoval se Okamura. Za skutečný extrémismus mimo jiné označil podporu muslimského přistěhovalectví.

Po Okamurovi se svým projevem vystoupil krajní nacionalista Adam B. Bartoš, jenž proslul svým seznamem tzv. pravdoláskařů a četnými antisemitskými výroky. Bartoš prohlásil, že vláda demonstraci, na které se objevily makety šibenic, celý první den skrze média úspěšně ignorovala. A to, co ohledně šibenic začalo druhý den, označil za "masivní kampaň". Ohledně uprchlíků se mimo jiné vyjádřil se slovy, že je přesvědčen, že jich tu už nyní jsou stovky, ne-li tisíce. Dále oznámil, že tímto okamžikem jeho strana začíná organizovat generální stávku s požadavkem demise vlády a vytvoření Výboru národní záchrany. Dav sborově skandoval: "Demisi!" Bartoš ve svém projevu zmínil, že jim nezbyde nic jiného než vyzvat veřejnost k spontánnímu budování oddílů domobrany a že začnou rozšiřovat jmenné seznamy nepřátel státu, kteří svými činy dlouhodobě podrývají státní svrchovanost České republiky, dlouhodobě pracují proti jejich zájmům a proti vůli většiny národa. "Tento režim končí a my už nebudeme cinkat klíči!" dodal Bartoš.


Projev předsedy Národní demokracie Adama Bartoše

Bartošův projev byl na malou chvíli narušen antifašistou, jenž byl vzápětí zadržen jedním z pořadatelů - krajním nacionalistou Pavlem Matějným a předán policii. Kromě něj se na organizaci demonstrace také podílel Vlastimil Pechanec. Jako další z řečníků vystoupil Okamurův stranický kolega Radim Fiala. Desítky radikálních účastníků Bartošovy demonstrace a skupinu zhruba 150 antifašistů od sebe musely oddělovat tři desítky policistů. Několik příznivců Národní demokracie směrem ke skupině antifašistů vedené Michalem Ulvrem skandovalo výkřiky "Negři do Izraele!" a "Židi do Izraele!" Skupina zhruba 100 antifašistů si sedla na zem a odmítala nechat pochod nacionalistů projít. Adam B. Bartoš prohlásil, že pochod pořádaný jeho stranou, je řádně ohlášen a že neustoupí. V tu chvíli na scénu nastoupili těžkoděnci, kterým se podařilo od sebe oba dva znepřátelené tábory držet. Do tábora antifašistů v tu chvíli někdo vhodil dýmovnici.


Dým v táboře antifašistů

Po 20 minutách čekání se nacionalistům podařilo projít okolo těžkoděnců. Nacionalisté se následně vydali skrz Železnou ulici, kde někteří z nich zapalovali zábavní pyrotechniku, až na Staroměstské náměstí. Zde došlo k napadání muslimské turistky jedním z účastníků akce. Nacionalisté se za bubnování a pokřiku "Čechy Čechům!" dále vydali Kaprovou ulicí skrz Klárov až před sídlo vlády, kde k davu zhruba 300 lidí promluvili místopředseda Národní demokracie Ladislav Zemánek, řečník z organizace Generace Identity, čestný člen Národní Demokracie, Jan Skácel a Svatopluk Černý z DSSS. Adam B Bartoš závěrem podotkl, že si připravil malé překvapení v podobě několika modrých hadrů, načež několik jeho příznivců polilo benzínem tři vlajky Evropské unie, které přímo před sídlem vlády vzplály. Tímto oficiální část demonstrace skončila.


Obtěžování kolemjdoucí muslimky na Staroměstském náměstí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…