Bezpečnostní prověrka chybí Bradáčové i Mečlovi. Mečl přitom tajné dokumenty četl

22.06.2012 18:37

Vyšlo na povrch, že ústecká státní žalobkyně Lenka Bradáčová ani náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl nemají speciální prověrku, která by jim dovolovala nahlížet do spisů s označením “tajné”. Mečl přitom už v minulosti pražské Vrchní státní zastupitelství vedl.

Bezpečnostní prověrka chybí Bradáčové i Mečlovi. Mečl přitom tajné dokumenty četl
Foto: tan
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Podle serveru Týden.cz si jako jeho šéf nechal předložit několik desítek dokumentů, které ale neměl oprávnění číst. Jeho podřízení, kteří prověrkou disponovali, mu je ale předložili.

"V současné době bezpečnostní prověrku na stupeň tajné podstupuji zhruba již čtyři měsíce," řekl serveru Mečl. Celé prověřování, které vede Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), by mělo trvat ještě další dva měsíce.

NBÚ prověřovanou osobu například odposlouchává, zajímá se o osobní kontakty, nebo rodinné příslušníky. V neposlední řadě také kontroluje tok peněz na bankovních kontech. Například Lenka Bradáčová se podle dostupných informací může se svým pověřením “vyhrazené” pouze nakládat s odposlechy. Nedisponuje tedy ani se stupněm “D”, kdy může nakládat s “důvernými” věcmi. Bradáčová se přitom dostala na oči veřejnosti právě kvůli kauze Davida Ratha, který je podezřelý z korupce.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: ane

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…