Bezpečnostní rada státu jednala o obraně země a její bezpečnosti

15.07.2019 13:04

Bezpečnostní rada státu (BRS) na dnešním zasedání projednala zajištění obrany České republiky v loňském roce. Zabývala se také bezpečnostní situací v České republice, Evropské unii i Severoatlantické alianci. ČTK o tom dnes informovalo tiskové oddělení Úřadu vlády.

Bezpečnostní rada státu jednala o obraně země a její bezpečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Stejně jako na posledním zasedání BRS koncem května se rada zabývala otázkou kybernetické bezpečnosti. Pokračovala v projednávání materiálu, který se týká zajištění kyberbezpečnosti na jednotlivých ministerstvech a jejího financování.

Přehled nákladů na základě průzkumu v institucích vypracoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Otázka kybernetické bezpečnosti se v posledních měsících řešila především v souvislosti s loňským varováním NÚKIB před technologiemi čínských společností Huawei a ZTE. Úřad je označil za bezpečnostní riziko. Ministerstva a další instituce proto musely aktualizovat analýzu rizik. V červnu NÚKIB zveřejnil průzkum, podle kterého vzala ministerstva, úřady i firmy varování vážně a přijímají opatření ke snížení rizik.

BRS dnes také projednala zprávu o zajišťování obrany státu v roce 2018, která slouží k plánování obrany České republiky. Zabývala se i zprávou o migraci a integraci cizinců v České republice v loňském roce. Materiál obsahuje také základní analýzu migračních trendů. Ministerstvo vnitra již dříve uvedlo, že situace v oblasti migrace je v České republice dlouhodobě stabilní. V roce 2018 požádalo v Česku o mezinárodní ochranu celkem 1 702 cizinců, což bylo o 251 žadatelů více než v roce 2017. Při nelegální tranzitní migraci bylo na českém území zadrženo 191 osob. Do Evropy v současné době nejvíce migranti přicházejí přes Středozemní moře do Španělska.

Členové BRS probrali i bezpečnostní situaci v NATO, Evropské unii a České republice. Na vědomí Bezpečnostní rada státu vzala zprávu o vnitřní bezpečnosti a veřejném pořádku na českém území v roce 2018 ve srovnání s předchozím rokem. „Poskytuje souhrnné informace o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku, podává přehled o vývoji, struktuře a dynamice kriminality, jejích pachatelích a obětech a informuje o aktivitách exekutivy v oblasti vnitřní bezpečnosti,“ uvedl Úřad vlády.

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Jejími členy jsou v současné době premiér a ministři vnitra, obrany, zahraničí, financí, zemědělství, průmyslu, dopravy a zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…