Bezpečnostní riziko pro Česko. Přicházejí studenti z Ruska. Tajné služby v akci, uvedl Gazdík

16.04.2022 9:30 | Zprávy

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) v rámci dopadu rusko-ukrajinského konfliktu upozorňuje v rozhovoru pro MF DNES na nové bezpečnostní riziko. Vedle přílivu ukrajinských dětí se totiž strmě navyšují počty zájemců o vysokoškolské studium z Ruska a z Běloruska. Řešení situace nyní podle Gazdíka hledají i tajné služby.

Bezpečnostní riziko pro Česko. Přicházejí studenti z Ruska. Tajné služby v akci, uvedl Gazdík
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Gazdík při rozhovoru

Ze 140 tisíc ukrajinských dětí mezi 3 až 18 lety, které jsou zaregistrovány v České republice, je přes 23 tisíc v běžných třídách základních škol a další desítky tisíc jsou v adaptačních skupinách. Nižší kapacity jsou ve školkách, ale i tam je umístěno přes 3000 dětí.

Na střední školy se přihlásilo 1280 Ukrajinců, což z hlediska kapacit není problém. „Jsme připraveni pro ně vytvořit přijímací řízení, patrně v průběhu prázdnin, tak, aby pro ně mohli ředitelé uvolnit další místa a aby se to přitom českých studentů dotklo co nejméně,“ podotkl ministr Gazdík.

Navýšení počtů ve třídách může prý nepatrně ovlivnit kvalitu výuky, když průměrně přibudou tři čtyři ukrajinští žáci do třídy. „Na druhou stranu je to velmi malá cena za to, že jejich otcové dnes brání i naši zemi,“ prohlásil Gazdík.

Ani ukrajinští vysokoškoláci nepředstavují zatím problém. „Vysoké školy situaci zatím zvládají skvěle. My jsme hned asi pátý den války uvolnili 150 milionů korun na integraci ukrajinských studentů vysokých škol a jsme připraveni tu částku navýšit, kdykoli bude potřeba. Vysoké školy přišly samy s mnoha aktivitami a řešeními,“ zmínil ministr.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…