Bezpečnostní složky už musí být unavené, říká po masakru v Nice Andor Šándor

15.07.2016 8:17

K útoku v Nice, při kterém zemřelo 84 lidí, se v ČT24 vyjádřil bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Bezpečnostní složky už musí být unavené, říká po masakru v Nice Andor Šándor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál Andor Šándor

„Jsem čím dál více přesvědčen, že naše snaha třídit, škatulkovat útoky, je slepá cesta. Hlavním cílem je ublížit západnímu světu. Prostředek, který si ti lidé zvolí, je jen na nich,“ podotkl Šándor k otázce, zda šlo o čin osamělého člověka.

„Pokud jsme úspěšní proti geografické dimenzi Islámského státu, tak jsme ale absolutně nevýkonní v ideologické dimenzi,“ řekl. Francie podle něj musí řešit problémy se zahraničněpolitickou orientací a s vlastní muslimskou komunitou. „Francouzský prezident Francois Hollande se neprobombarduje k tomu, aby byla Francie bezpečnější. A to je realita. A je jen otázka, kdy to pochopí,“ navázal Šándor na slova prvního muže Francie, který po teroristickém útoku prohlásil, že teroristé rozumí jen síle a že aktivita boje francouzské armády proti islamistům bude zvýšena.

„Máme dvě možnosti. Buď budeme žít normálně a počítat s eventualitou, že se daná věc může stát, nebo se stáhneme do pozadí a pak ten život nebude o ničem. Francie je již dlouho ve výjimečném stavu, ten bezpečnostní aparát však musí být již velmi unaven,“ doplnil. Podle něj je nutné především řešení příčin, proč nás ti muslimové tak nenávidí. „Nyní jen sklízíme plody například za rozbití Iráku. Francie dostala první úder teprve poté, co se začala angažovat proti Islámskému státu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…