Biden věří ve výhru, za vítěze voleb se zatím neprohlásil

07.11.2020 8:05

Demokratický kandidát na šéfa Bílého domu Joe Biden pronesl projevu k národu, vítězný zatím nebyl. Vyjádřil však přesvědčení, že v prezidentských volbách zvítězí se ziskem jasné většiny hlasů. Lidi vyzval k „odložení hněvu“, píše iRozhlas.cz.

Biden věří ve výhru, za vítěze voleb se zatím neprohlásil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Biden prohlásil, že Američané „si vybrali změnu“, a že je na dobré cestě získat 300 hlasů volitelů. Požádal také občany o trpělivost při sčítání hlasů a vyzval je, aby odložili hněv. „Politické strany jsou možná soupeři, ale ne nepřátelé,“ dodal.

Připomněl, že nad svým republikánským sokem Donaldem Trumpem vede v klíčových státech Arizoně a Nevadě a míří k vítězství také v Pensylvánii.

V proslovu oznámil, čemu se jako prezident bude „od prvního dne“ svého úřadování věnovat – boji s pandemií nemoci covid-19.

Situace je, podle něj, v tomto ohledu ve Spojených státech znepokojující; právě USA mají nejvíc nakažených koronavirem i nejvíc úmrtí pacientů s covidem na světě.

Vedle pandemie se chce Biden zaměřit na obnovu ekonomiky, těžce postižené koronavirovou krizí, klimatickým změnám či systémovému rasismu.

Biden zatím, podle sondážní agentury Edison Research, vede poměrem 253 hlasů takzvaných volitelů ku 214 ve prospěch Trumpa. Na zisk prezidentské funkce je potřeba hlasů 270.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…