Bílina, nové ghetto nepřizpůsobivých. Už je to na hraně snesitelnosti, žádá starostka vládu o pomoc

14.02.2022 17:53

Situace v Bílině se v některých lokalitách dostává podle vedení města na hranici snesitelnosti a možnosti spokojeného a bezpečného života. Důvodem je, jak uvádí, dlouholeté a postupné sestěhovávání tzv. nepřizpůsobivých obyvatel z jiných míst v České republice. Ti svým způsobem života, nerespektováním pravidel slušného občanského soužití, chováním a nerespektováním zákonů více a více ztěžují život ostatním obyvatelům města Bíliny. Starostka města proto vyzývá vládu a zákonodárce k řešení situace, na které obec nemá dostatek pravomocí. O svém kroku informovala na webových stránkách města.

Bílina, nové ghetto nepřizpůsobivých. Už je to na hraně snesitelnosti, žádá starostka vládu o pomoc
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

„Situace v sociálně vyloučených lokalitách v našem městě, kterých pomalu přibývá, je dlouhodobě neutěšená. Proto vyzýváme vládu a zákonodárce, aby tuto situaci začali co nejrychleji koncepčně řešit,“ říká starostka města Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

V Bílině se již od loňského léta kvůli špatné situaci ve vyloučených lokalitách podepisovala petice za odvolání vedení města kvůli nečinnosti při řešení problémů s nepřizpůsobivými občany. Petici podepsalo na 600 občanů. „My jako vedení města odmítáme nést výhradní odpovědnost za něco, co zákonnými nástroji nemůžeme ovlivnit. Naše možnosti jsou velmi omezené a velmi těžce vymahatelné a je velmi obtížné lidem vysvětlit, že pro řešení takto složitých situací nemají obce v rukou téměř žádné kompetence,“ doplňuje starostka Bíliny. 

Město samotné podle starostky nemá k řešení situace mnoho zákonných prostředků. Pravomoci k adekvátním zásahům a obraně obyvatel Bíliny nemá ani policie či městská policie. Vedení města se tedy rozhodlo oslovit zákonodárce jak otevřeným dopisem vykreslujícím situaci v Bílině, tak přeposláním petice samotné. „Jsme přesvědčeni, že odpovědnost za situaci nesou hlavně ti, kteří vytvářejí pravidla pro sociální dávky a také legislativní prostor pro takzvaný obchod s chudobou. Oni jsou také těmi, kteří špatně nastavená pravidla mohou ovlivnit a změnit,“ dodala Zuzana Schwarz Bařtipánová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…