Bill Gates mluvil o nové hrozbě pro svět a Jan Schneider odhaluje, co se ve skutečnosti skrývá za jeho slovy

13.03.2017 20:55

Bill Gates o bioterorismu pohovořil počátkem letošního roku na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Na ekonomickém fóru, což už něco předznačuje, a nebudeme se v tomto odhadu mýlit. Co tak najednou? ptá se chartista, bezpečnostní analytik, někdejší pracovník tajných služeb a spolupracovník Lidových novin Jan Schneider. A nabízí jasnou odpověď.

Bill Gates mluvil o nové hrozbě pro svět a Jan Schneider odhaluje, co se ve skutečnosti skrývá za jeho slovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik Jan Schneider

Bill Gates se nechal slyšet. Místo toho, aby se věnoval zkvalitnění svých zřejmě mizerných, protože neustále flikovaných výrobků (u nichž je nejdůležitějším rysem asi to, že pravidelně bonzují na své uživatele, co na svém počítači dělali), začal prudit řečmi o bioterorismu!

Hodný pozoru je však celý kontext této události.

Bill Gates o bioterorismu pohovořil počátkem letošního roku na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Na ekonomickém fóru, což už něco předznačuje, a nebudeme se v tomto odhadu mýlit.

A copak to ten doposud dokonale utajený protiteroristický expert světu vyjevil?

Anketa

Která koaliční strana už po volbách určitě nebude ve vládě?

17%
8%
75%
hlasovalo: 4217 lidí

Bill Gates varoval před novou formou terorismu, bioterorismem a hysterčil téměř apokalypticky, že ačkoliv se rychle blíží a je mnohem horší než to, co jsme znali doposud, lidstvo na něj není připraveno.

Bioterorismus je terorismus zahrnující cílevědomé šíření epidemií, našprtal se Gates, a apeloval, že musíme přijít na to, jak proti němu bojovat už teď. „Je velmi těžké hodnotit pravděpodobnost bioterorismu, ale potenciální škoda je velmi, velmi vysoká,“ strašil Gates.

Co tak najednou?

Jedním vysvětlením této frenetické aktivity by bylo, že Gates třeba trpí nějakou profesní chorobou, což by v jeho případě mohlo být jedno velké „vokno“ (nebo snad doslovně řada windows jak vrata), a teď náhle prozřel!

Nejrůznější formy bioterorismu, respektive používání biologických zbraní, jsou totiž známy od počátků historie lidstva (například „chetitský mor“ circa ze 14. století ante). A „Úmluva o zákazu biologických zbraní“ (Convention on the Prohibition of the Development, Production and Stockpiling of Bacteriological /Biological/ and Toxin Weapons and on Their Destruction) platí od roku 1975, a to se již Gates mohl zajímat o svět.

Příznačný kontext

Pravděpodobnějším vysvětlením tohoto veřejného vystrašování je skutečnost, že Bill a Melinda Gatesovi patří mezi zakladatele sdružení producentů epidemiologických inovací (The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, CEPI), jejichž cílem je vývoj vakcín proti vypuknutí nejrůznějších nemocí a epidemií.

Nebyla to tedy souhra náhod, že Bill Gates jedním dechem vyzval vlády i privátní donátory, aby učinili významné investice k zabránění potenciálně obrovsky škodlivému bioteroristickému útoku.

CEPI nyní disponuje oficiálně celkem asi 700 miliony dolarů, přičemž úvodní investici ve výši 460 miliónů dolarů poskytly vlády Německa, Japonska a Norska, spolu s Fondem Billa a Melindy Gatesových a Wellcome Trustem. CEPI se věnuje nejen biologickým hrozbám, ale i zdánlivě obyčejným nemocem. Z mnoha příznaků můžeme soudit, že investice do CEPI nebyla z hlediska investorů marná, a můžeme se velmi obávat, že bude i rychle a tučně návratná (i když třeba úplně jinak, než by bylo na první pohled očekávatelné).

Že by tomuto šílenému střetu zájmů u Gatese někdo věnoval alespoň trochu pozornosti, se říci nedá. O zasloužené pozornosti ani nemluvě.

Co bylo řečeno jen tak bokem...

V této souvislosti byl bůhvíproč zveřejněn podivný výrok Sama Altmana, prezidenta firmy Y Combinator, který (The New Yorker, 10. října 2016) řekl, že bioterorismus může být cesta, která přivede svět do záhuby: „Poté, co před pěti lety nizozemské laboratoře zmodifikovaly virus ptačí chřipky H5N1 tak, aby byl super nakažlivý, se šance na vypuštění smrtelného syntetického viru v příštích dvaceti letech stala nenulová.“

Ještě jednou – nizozemské laboratoře podle Altmana zmodifikovaly virus tak, aby byl mnohem škodlivější! Proč? Co to má znamenat? Je to bluff, hoax, žvejk, desinformace, nebo co? Anebo jde o něco jiného?

To nás vede k předělu mezi konspirační teorií a konspirační praxí. Když manipulace se strachem začíná ztrácet na účinku, a lidé se otřepou z prvotního šoku a učí se žít s vědomím většího rizika, pak si na to začnou zvykat, mít roupy, usmívat se, zlobit, ale i pochybovat!

Tak se musí zase přiložit pod kotlem, neboli něco strašidelného říci a pak to rychle rozšířit.

Když i to ztrácí na účinku, tak už se něco špatného musí někde stát, buď samo, nebo se špatnému nezabrání, nebo se špatnému dokonce malinko pomůže, přinejhorším se něco špatného přímo provede. A lidé zase mají spoustu starostí navíc, a nemají kapacitu na to sledovat, co se děje jinde. Třeba že zákonodárný sbor odsouhlasí nějaké zákony, vláda učiní nějaké nevratné kroky. Přesně, jak píše Naomi Kleinová ve své úžasné knize Šoková terapie.

A hrozba biologickými zbraněmi se do tohoto schématu hodí úplně ideálně. Tyto hrozby totiž nelze spolehlivě ověřit, tudíž lze těžko stanovit riziko a příslušnou nezbytnou míru ochrany, takže převládá větší opatrnost a větší míra různých státních zásahů. A obranné pole obránců proti případně takto nastupující totalitě se fatálně zužuje.

A znovu zmíním G. K. Chestertona, který již před sto lety doslova prorocky varoval před nastupující tyranií, která se bude vtírat do přízně sliby, že ochrání vše, co je nám drahé, a že to nikdy nebude starý, ale nový tyran. Jako bych ho právě zahlédl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Schneider

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…