Biskupové chtějí navázat užší spolupráci s městy a obcemi

07.07.2017 20:39

Katolická církev chce prostřednictvím Svazu měst a obcí a Svazu místních samospráv navázat dlouhodobější spolupráci s představiteli obcí. Od podzimu by zástupci církve chtěli začít uzavírat s městy a obcemi memoranda, která by měla vést k většímu zapojení církve do obecního života a k vyšší vzájemnosti mezi obyvateli. Novinářům to dnes po 110. plenárním zasedání České biskupské konference (ČBK) na Velehradě řekl kardinál Dominik Duka.

Biskupové chtějí navázat užší spolupráci s městy a obcemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Dodal, že církev se chce dohodnout například na úpravách v okolí kostelů a hřbitovů nebo na pronájmu pozemků. Stranou nemá zůstat ani charitativní práce. Farní charity se podle něj stávají součástí sítě sociálních služeb. „Tímto způsobem to vzájemné prohlášení, memorandum, pomáhá tyto vztahy upevnit a také je regulovat,“ sdělil Duka.

S městy a obcemi podle něj církev ve zvýšené míře spolupracuje už od počátku zákona o restitucích. „Nyní, kdy se tento proces chýlí ke konci, je zase zapotřebí navázat určitou novou formu spolupráce,“ sdělil kardinál. „Je to možnost dialogu, vzájemné pomoci a vzájemných projektů, protože pochopitelně kostely jsou viditelné symboly,“ komentoval záměr.

Podle generálního sekretáře ČBK Stanislava Přibyla se má spolupráce týkat i rozvoje občanské společnosti a spolkového života. „Už dnes se stává, že lidé kolem kostela jsou často jedinými lidmi, kteří dělají nějakou živou kulturu. Už třeba tím, že zpívají v kostele a pak jsou ochotní zazpívat ještě někde jinde. To je kapitál, který musíme využít pro soužití obce a církve. Každý člen církve je někde doma a my se chceme cítit jako platní sousedé,“ řekl Přibyl.

Biskupové se na dvoudenním zasedání shodli i na prohloubení české církevní pomoci na Ukrajině. Podpořili iniciativu za propuštění biskupa čínské podzemní církve Petra Šao Ču-mina a ocenili úsilí emeritního hongkongského biskupa kardinála Josepha Zena o zlepšení situace čínských katolíků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…