Bitva v ČT: Lékařka žádá omluvu od odboráře za slova o antidepresivech

27.02.2014 8:00

Výkonný výbor Nezávislé odborové organizace ČT ve středu ve svém prohlášení tvrdil, že situace v ČT je natolik napjatá a plná strachu, že stoupl i objem vydávaných antidepresiv, které musí užívat redaktoři i editoři zpravodajství. Avšak lékařka se ohradila proti takové interpretaci. Informuje o tom server mediar.cz. „Předseda odborů Dekoj špatně pochopil, co jsem mu soukromě říkala v ordinaci,“ tvrdí doktorka a žádá omluvu.

Bitva v ČT: Lékařka žádá omluvu od odboráře za slova o antidepresivech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova zpravodajství České televize

Poté, co moderátoři zpravodajství ČT Daniela Drtinová a Martin Veselovský ohlásili svůj odchod z České televize, přišli odboráři s tvrdým prohlášením namířeným proti vedení televize i Radě ČT.

„Odchody zkušených osobností z ČT jsou důsledkem dlouhodobé napjaté atmosféry, ve které se jen těžko duševně pracuje. Jistě není samo sebou, že se v posledních dvou letech rapidně zvýšila spotřeba antidepresiv indikovaných závodní lékařkou. V prostředí plném strachu, marnosti a beznaděje, kde jsou zaměstnanci i externí spolupracovníci mnohdy nuceni k neúnosné pracovní době, která jim znemožňuje elementární kontakt s rodinami, se nedá očekávat žádný profesní růst, tvůrčí invence ani spokojenost z vykonané práce. Není tedy divu, že z takového prostředí, kde převažuje demotivace, únava a pasivita, lidé utíkají,“ píše mimo jiné v prohlášení odborů.

Závodní lékařka žádá omluvu

Proti tvrzení šéfa odborů Antonína Dekoje, že za poslední dva roky stoupl počet antidepresiv předepisovaných závodní doktorkou, vystoupila podle serveru mediar.cz právě praktická lékařka ČT Martina Zajíčková. Dekoj prý špatně pochopil, co mu soukromě říkala v ordinaci.

„Počet preskripcí antidepresiv na mém pracovišti skutečně za posledních několik let o jednotky stoupl, není však možné dávat tento stav do přímé souvislosti se situací v České televizi. Nejen, že je vyšší míra užívání těchto medikamentů celosvětovým trendem, ale na pacienty působí i množství vlivů, které nemají s pracovními podmínkami zcela nic společného,“ prohlásila. A chce omluvu.

Na vlastní žádost odešli dva moderátoři a tři editoři

Ani vedení České televize nesouhlasí s tvrzením odborů a zveřejnilo reakci na jejich prohlášení, v něm se mimo jiné píše, že ČT24 je jedním z nejúspěšnějších zpravodajských televizních kanálů v celoevropském kontextu. A v tuto chvíli zaměstnává přes tři sta padesát lidí s průměrnou mzdou násobně převyšující průměr celorepublikový. „Zpravodajský kanál opustili v poslední době tři editoři a dva moderátoři, a to na vlastní žádost a po standardní dohodě s vedením redakce,“ zdůrazňuje vedení ČT.

„Odborářské prohlášení považuji za naprosto skandální obsahem i formulacemi. Situaci ve zpravodajství v něm interpretuje pět lidí, z nichž pouze jeden má s úsekem souvislost, ostatní působí jako technik z přenosu, zvukař, účetní a stavěč scénických dekorací. Je-li zákonnou rolí odborů lhaní, překrucování a vyjadřování se k věcem nepříslušným, pak toto prohlášení je praktickou ukázkou tohoto poslání. Vidím v něm jasnou snahu odborů o politizaci dění v České televizi,“ říká ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal a dodává: „Nejsem si vůbec jist, jestli by ostatní členové odborové organizace, kterým na České televizi záleží, s posledním prohlášením odborů souhlasili,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…