Bobošíková listuje Stanjurovým balíčkem: Tak jak je to s tím šetřením?

22.05.2023 21:26 | Ze sítí

Má jít o ozdravný plán pro veřejné finance, úspory v podobě zvyšování daní zaměstnancům a firmám. Lidem se bude z jejich peněženek brát, ale pozor: někde se bude výrazně přidávat, třeba prezidentům České republiky. Jaká překvapení vládní konsolidační balíček skrývá, se postupně chystá odkrýt novinářka Jana Bobošíková z pořadu Aby bylo jasno.

Bobošíková listuje Stanjurovým balíčkem: Tak jak je to s tím šetřením?
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Jana Bobošíková

„To je vládní konsolidační balíček, má více než 100 stránek a my vás s ním postupně budeme seznamovat,“ sděluje úvodem krátkého videa moderátorka Jana Bobošíková, která v ruce drží podrobný seznam opatření, představený nedávno kabinetem Petra Fialy (ODS).

Kabinet počítá v balíčku se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu i na platy. Vzrůst byla měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu. Místo tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody. Také nové důchody mají být nižší a valorizace mírnější.

To vše jsou již informace víceméně známé. Důrazně se proti nim ohrazují nejen zástupci opozice, odbory, ale i řada ekonomů.

Vláda škrtá a šetří, kde se dá. Není to však zdaleka vše, co konsolidační balíček přináší, obsahuje celou řadu změn, které vládní představitelé, jak se ukazuje, raději neodprezentovali.

„Pro začátek vám řekneme jednu novinu. Prý všichni musíme šetřit, ale kdo šetřit nemusí, to je prezident České republiky, respektive bývalí prezidenti České republiky. Podle tohoto konsolidačního balíčku se jim zvýší příjem na dvojnásobek, to znamená, že místo renty 50 tisíc budou dostávat 102 tisíc korun měsíčně. A místo 50 tisíc na kancelář budou dostávat dalších 102 tisíc také na kancelář, takže ze 100 tisíc na 204 tisíc korun,“ oznamuje Bobošíková první ochutnávku z vládního konsolidačního balíčku.

Vláda chce podle zveřejněného balíčku uspořit příští rok na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy snížit schodek státního rozpočtu o 94,1 miliardy korun. V dalším roce by to mělo být 53,4 miliardy korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…