Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla Jana Husa

06.07.2017 17:27

Bohoslužba v pražské Betlémské kapli dnes připomněla 602. výročí upálení církevního reformátora Jana Husa. V kázání, které přednesl olomoucký biskup Rudolf Göbel, zazněl apel na to, aby se Evropa hlásila ke svým křesťanským kořenům. Shromáždění se také modlili za pronásledované, za lidi, kteří pomáhají lidem v nouzi, nebo za ty, kdo ve svém povolání dělají společensky prospěšnou činnost.

Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla Jana Husa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Betlémská kaple na Betlémském náměstí v Praze

Göbel v kázání řekl, že Česko dnes potřebuje Husa jako svůj vzor, stejně jako ho takto potřebovalo už mnohokrát v minulosti. Církevní reformátor podle něj může Čechům pomoci připomenout si křesťanskou tradici, z níž dnešní společnost vychází. O tuto tradici je podle něj třeba pečovat v celé Evropě. „Nenechme vytlačit křesťanství z našeho světa,“ řekl.

Do Betlémské kaple lidé přicházeli téměř hodinu před zahájením bohoslužby. Mše, kterou vedl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, se podle odhadu ČTK zúčastnilo přes 200 lidí.

Bohoslužby připomínající Husovo upálení se dnes konaly i na dalších místech České republiky. V jihočeském Husinci, odkud církevní reformátor pocházel, ho připomněla Jihočeská filharmonie i ekumenická bohoslužba. V podvečer se bohoslužba připomínající Husa koná i v Brně.

Jan Hus byl katolický kněz. Kritizoval však svou církev za odvrácení od jejích prvotních ideálů, odmítal její institucionalizaci, kritizoval kněží žijící v hříchu či kupčení s odpustky. Církví byl označen za kacíře a na kostnickém koncilu 6. července roku 1415 upálen. Jeho smrt vedla posléze v českých zemích k zásadní husitské revoluci. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, zavádějícího diakritická znaménka.

Hus je podle dnešních historiků příkladem zásadovosti, statečnosti, svobody svědomí a ochoty držet se pravdy. Předběhl v mnoha směrech zásady budoucích protestantských reformací. Výročí jeho smrti je v Česku státním svátkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…