Bohumínské usnesení se vztahuje také na obce, míní Uhl

08.05.2012 7:43

Politik a novinář Petr Uhl se pokusil uvést na pravou míru spolupráci ČSSD s komunistickou stranou. Tu zakazuje tzv. bohumínské usnesení, které bylo přijato v roce 1995. Podle Uhla to je dnes řadou sociálních demokratů dezinterpretováno a zjednodušováno na zákaz spolupráce pouze na vládní úrovni. ČSSD by prý s KSČM neměla spolupracovat ani na radnicích.

Bohumínské usnesení se vztahuje také na obce, míní Uhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Uhl se sjezdu v Bohumíně účastnil jako host. Popisuje, jak k přijetí usnesení došlo. Návrh prý podal národní socialista Petr Wurm, který byl v 70. letech vězněn za odpor proti normalizaci. Předseda strany Miloš Zeman u hlasování podle Uhla nebyl.

„Usnesení přijal sjezd po chaotické rozpravě, mnozí delegáti nevěděli, o čem se hlasuje. Pozoroval jsem to se znepokojením. Když se Zeman do sálu vrátil, bylo vidět, že mu to usnesení vadí. Dosáhl sice toho, že se rozprava znovu otevřela, ale výsledek novým hlasováním už nezvrátil,“ popisuje Uhl na stránkách ČSSD.

Zákaz spolupráce s komunisty na vládní úrovni je blud

Bohumínské usnesení zakázalo ČSSD spolupráci s komunisty na vládní úrovni. Podle Uhla je ale toto tvrzení jeden z největších politických bludů posledních 15 let. V usnesení je, že sociální demokracie „vylučuje politickou spolupráci se…“ následují zkratky šesti, dnes většinou nefungujících stran. Mezi nimi je ale i KSČM. 

Usnesení totiž potvrzuje platnost závěrů sjezdu ČSSD v Hradci Králové. Ten se konal v roce 1993 v době „agresívního antikomunismu“.

ČSSD s komunisty nesmí spolupracovat ani v obcích

„V Hradci Králové se sociální demokraté vymezili jen ke KSČM. Usnesli se jednak s ní nespolupracovat, jednak s ní nevstupovat do žádných koalic, tedy nejen ve vládě, ale i v obci. Od radnice až po parlament je však spolupráce nezbytná, při volbě do funkcí toho orgánu, při rozhodování o programu jednání atd.,“ míní Uhl.

Zároveň Uhl dodává, že důvodů pro nespolupráci ČSSD s KSČM je celá řada. „Představitelé ČSSD by ale neměli dělat z občanů hlupáky a vymlouvat se na zákaz spolupráce jen na vládní úrovni, který nebyl nikdy vysloven,“ uvádí na pravou míru v článku na webu ČSSD.

Je tedy zcela nepravdivé, že se nespolupráce týká pouze „vládní úrovně“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…