Boj o křeslo po Okamurovi jde do finále. A šéf Úsvitu sklízí tyto nepěkné poznámky

03.01.2014 8:01

Zlínsko hledá senátora a Okamura „za sebe“ doporučuje svého spolustraníka Pavla Talaše (Úsvit). Jenže kampaň Úsvitu u některých protikandidátů vyvolává rozporuplné reakce. Političtí rivalové vytrvale kritizují Talašův téměř rodinný vztah s exsenátorem, dalším se nelíbí jejich účast na jarmarcích.

Boj o křeslo po Okamurovi jde do finále. A šéf Úsvitu sklízí tyto nepěkné poznámky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Talaš

Pádný důvod k tomu, aby kandidoval do Senátu, má prý podnikatel Jiří Remeš ze Strany svobodných občanů. Kromě prosazování programu ho ke snaze o vstup do vyšší politiky vedla i osobnost kandidáta na senátora Pavla Talaše z Úsvitu. „Vypadá to, že v kampani Úsvitu neprovází pan Okamura pana Talaše, ale, že je to naopak. Pan Talaš je v podstatě jedním z hlavních důvodů, proč jsem si řekl, že půjdu kandidovat do Senátu. Ve chvíli, kdy jsem si přečetl, že předseda devítičlenného hnutí nominuje za sebe svého skorotchána, tak jsem usoudil, že místopředseda Svobodných je víc než tchán, a že nemůžu nechat kandidovat někoho s titulem skorotchán,“ reagoval na kampaň Úsvitu a zároveň vysvětlil důvod své kandidatury Remeš.

„Mám o některé kandidáty trošku obavu, protože mají už kolem sedmdesáti let. Doporučoval bych, aby se hlásily do Senátu spíše mladší ročníky a ti starší si spíš užívali důchodu,“ dodal. Remeš přitom dělá i svou vlastní kampaň v Otrokovicích, kde každé úterý debatuje s občany v jedné hospůdce. „Kdo chce pobesedovat, tak může. Svobodní sice v posledních volbách získali nějaké peníze, ale nedá se to srovnávat s finančními možnostmi jiných stran. Máme malou kampaň, nějaké billboardy, plakáty, letáky a pak organizujeme velkou besedu 7. ledna s panem Machem v Otrokovicích,“ doplnil.

Piráti si stěžují: My na kampaň nemáme

Setkání s občany na jarmarcích, mítinky nebo koncert Evy a Vaška v Uherském Brodu, to vše bylo a je součástí předvolební agitace Úsvitu. „Snaží se, mají peníze, mohou si to dovolit. Já si takovou kampaň zaplatit nemůžu, protože jsem penzista,“ vyhodnotil Luděk Maděra, který kandiduje do Senátu za Piráty. „Já zatím oslovuji voliče minimálně, byl jsem teď v zahraničí,“ dodal k vlastním aktivitám. Sám je známý hlavně svým vytrvalým bojem za svobodu získávání informací.

„Už patnáct let bojuji se zlínským magistrátem, aby mi sdělili, za co kde vydávají peníze a patnáct let to nejsem schopen z nich vypáčit. Problém je v tom, že sice máme zákon o svobodném přístupu k informacím, ale zákon nemá sankční část. Takže já dám žádost o informace, oni mi je nedají a tím to končí,“ vysvětlil.   

Juřenčáková by kampaň jako Úsvit nedělala

Na to, že by na voliče mohly zabrat větší mítinky nebo koncerty, příliš nevěří Jana Juřenčáková, která kandiduje do Senátu za Nezávislé. „Jsou věci, které já nedělám a dělat nebudu. Vím z minulosti, když jsem měla kampaň v roce 2006, že lidé navštíví nějaký mítink jen proto, že se tam něco zadarmo rozdává. Lákat lidi na to, že dostanou něco zadarmo a přitom si můžou třeba zazpívat, to nic nevypovídá o tom, co ten člověk v regionu pro lidi udělal,“ okomentovala Jana Juřenčáková, protřelá politička, která jde znovu do boje o senátorské křeslo.

„Z takových akcí jsem já už poučená a raději jsem peníze věnovala na charitu,“ dodala. Sama zastává názor, že region, ve kterém se bude bojovat o senátorský mandát, je spíš baštou lidovců, kteří tu mají silné zázemí. „Nedá se vůbec říci, kdo je silnější a kdo je slabší, protože nastoupí neúprosná matematika a mohou rozhodovat jednotlivé hlasy. Účast v doplňovacích senátních volbách bude určitě nižší. Těžko říci, kdo má větší a kdo menší šanci,“ doplnila.

Kovaříková a Rafaja: Nechceme hodnotit

Další kandidátka do Senátu Milena Kovaříková za ČSSD pořádá různé besedy, diskuse, navštěvuje domovy pro seniory a podniky. K tomu, jak se jí líbí kampaň Úsvitu, se příliš vyjadřovat nechtěla. „Nikdy se neuchýlím k tomu, abych hodnotila druhé, když o jejich kampani moc nevím. Sama jsem měla možnost se s nimi setkat jen jednou na akci v Brumově – Bylnici. Tam přijel pan Okamura s nějakým třemi pány zřejmě v důchodovém věku a asistentem panem Staníkem. Připadalo mi, že pan Okamura všechno organizoval a kandidát do Senátu pan Talaš byl spíše v ústraní,“ popsala Kovaříková.

Redakce oslovila také Radomíra Rafaju, kandidáta KSČM. „Já na nikoho nic nebudu vytahovat. Když jsem před pěti lety kandidoval do Senátu, tak jsem si některé kandidáty obešel a prosil jsem je, aby tu předvolební kampaň dělali čistou. Já nemám strach, že by někdo vytáhl něco na mě, jsem čistý. Pan Talaš je zkrátka můj protihráč a uvidí se, kdo nastoupí do křesla po panu Okamurovi,“ vysvětlil Rafaja, který sám v kampani sází na jízdu autobusovou linkou, kterou se lidé v regionu mohou svézt zdarma. 

Rozhodne se 10. a 11. ledna

Tomio Okamura se už několikrát v médiích vyjadřoval ke kandidatuře Pavla Talaše i v souvislosti se skutečností, že právě Talaš je otcem jeho přítelkyně. Jak už dříve uvedl, důležité pro něj je to, že jde o renomovanou osobnost v regionu, člověka, kterého dobře zná a který bude pokračovat v jeho minulé práci senátora, kampaň pak vedou způsobem, který má být podle nich co nejblíže k občanům. „Kampaň nespočívá v tom, že obcházíme jarmarky, to není pravda. Jde o to, aby se lidé mohli ptát a abychom jim mohli pomáhat. I na těchto akcích se na nás lidé obracejí se svými problémy, například s exekucemi nebo soudy. Je důležité sbírat kontakty, protože ti lidé nám říkají své podněty a pak jim můžeme konkrétně pomáhat. To je důvod toho, proč jsme tady,“ vysvětlil již dříve Okamura. „Jde o to, aby lidé věděli, že také pan Talaš bude člověk, na kterého se mohou kdykoli obrátit,“ upozornil.

Talaš má kromě Úsvitu podporu také hnutí ANO. Volby se uskuteční v senátním obvodu 80, který zahrnuje Zlínsko a část Uherskohradišťska 10. a 11. ledna. Místo senátora uvolnil loni zvolený Tomio Okamura, který uspěl se svým hnutím Úsvit přímé demokracie ve sněmovních volbách a stal se poslancem. Senátorský mandát mu tak zanikl.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…