Boj ve vládě kvůli koronaviru? Babiš a Hamáček na ostří nože, bude dusno

20.04.2020 12:18

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se domnívá, že zatím není čas ukončit nouzový stav. Bez něj by se podle jeho slov zkomplikovalo zajišťování ochranných prostředků či posil pro zdravotnictví. Proti prodlužování nouzového stavu je však například premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Boj ve vládě kvůli koronaviru? Babiš a Hamáček na ostří nože, bude dusno
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Do úterý mají ministři odevzdat premiérovi podklady, aby dokázal obhájit před Sněmovnou prodloužení nouzového stavu. Ministr vnitra a zároveň šéf krizového štábu si myslí, že je to nutné. Premiér, někteří další ministři a také například epidemiolog Prymula si myslí, že aktuálně k tomu není důvod. Proti rychlému uvolňování opatření je prezident Miloš Zeman. Ten by také nechal rok uzavřené hranice.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

"Já jsem požádal písemně všechny ministry, aby se mi vyjádřili do úterý 12:00, jaké mají argumenty pro nebo proti. Jakmile to budu mít na stole, tak na to svolám vládu a možná i speciální vládu a budeme se o tom bavit," řekl v Televizních novinách TV Nova premiér Andrej Babiš (ANO). Stejně tak si odbornou analýzu nechává zpracovat vicepremiérka Alena Schillerová (ANO).

"Abych sama přiznala, možná už bych ani nebyla pro prodlužování nouzového stavu, ale budu o tom ještě přemýšlet. Nechala jsem si zpracovat od kolegů analýzu," sdělila Schillerová. Zato ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu se domnívá, že se z jeho pohledu nevyhneme žádosti o prodloužení, a to například kvůli nákupu zdravotnického materiálu přímo od výrobců bez výběrového řízení. 
 
S podporou prodloužení nouzového stavu nemůže počítat ani od opozice, protože například TOP 09 nepodpořila ani prodloužení do konce dubna. "Chceme, aby to vláda opravdu velmi dobře zdůvodnila," říká lidovecký předseda Marian Jurečka (KDU-ČSL). "My budeme chtít jasné vyhodnocení a účet za ten měsíc a půl, kdy nouzový stav trvá, protože teď není jasné, která ta opatření vláda tedy udělala, zda to je využití armády pro nějakou pomoc zdravotníkům, nebo co vlastně v tuto chvíli znamená nouzový stav," sdělil šéf Pirátů Ivan Bartoš. 
 
I sám premiér si není jistý, zda prodlužovat nouzový stav je nutné. Jak se na stavu epidemie podepsaly Velikonoce, se podle něj dozvíme ve středu. "Pokud vím, tak máme nakoupeno už dost. Tak uvidíme, co na to řeknou ministři. Já to určitě nebudu tlačit nějakou silou, ale musí to být nějaký konsensus," řekl premiér Televizním novinám.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…