Bolševici roztahujou chapadla. Kdo tuto propagandu schválil k vysílání? Marek Wollner, historik z ÚSTRu a další zuří nad ruským dokumentárním seriálem na obrazovce ČT

14.12.2017 19:42

Diváci veřejnoprávní televize mají možnost zhlédnout ruský seriál z roku 2016 nazvaný Zapomenutí vůdci. Kvůli tomuto seriálu, který nabízí neobvyklejší pohled na sovětské dějiny, se již jednou rozpoutala poměrně ostrá debata na sociálních sítích. Dnes palba do České televize pokračovala.

Bolševici roztahujou chapadla. Kdo tuto propagandu schválil k vysílání? Marek Wollner, historik z ÚSTRu a další zuří nad ruským dokumentárním seriálem na obrazovce ČT
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

Česká televize začala vysílat osmidílný ruský seriál nazvaný Zapomenutí vůdci. Diváci se v tomto seriálu dozvědí něco o významných osobnostech sovětské éry. Ovšem také velmi kontroverzních osobnostech. Jde často o lidi, kteří se v podstatě brodili v krvi odpůrců sovětského režimu.

V jednom z dílů se diváci setkají se zakladatelem bezpečnostní služby Čeky, faktické předchůdkyně pozdějšího GPU a pozdější NKVD a posléze KGB. Především za časů NKVD zabíjeli ať už údajné, nebo skutečné odpůrce režimu jako na běžícím pásu. V dalším z dílů se diváci setkají s Lavrentijem Berijou – jedním z mužů, kteří v Sovětském svazu rozpoutali tzv. velký teror. Podle dostupných čísel bylo během této kampaně zabyto přes 600 tisíc odpůrců sovětského režimu. Údaje jsou však neúplné. Dodnes o těchto čistkách pravděpodobně nevíme úplně všechno. Nelze vyloučit, že ve skutečnosti bylo povražděno hodně přes milion lidí. Mnozí po vykonstruovaných soudních procesech.

Historik Petr Blažek se na sociální síti Facebook rozzlobil, jak je možné, že veřejnoprávní Česká televize vysílá převzatý ruský dokument, který vykresluje člověka brodícího se v krvi svých spoluobčanů, jako jednoho z velkých vůdců národa.

„Odporná záležitost. Koukám na dokument o jednom z největších zločinců 20. století Lavrentijovi Pavlovičovi Berijovi z ruského cyklu Zapomenutí vůdci (14. 12. 2017, ČT2). Takovou obludnou propagandu komunistických zločinů už jsem dlouho neviděl. Člověk odpovědný za vraždy statisíců osob včetně polské elity v Katyni je vykreslován jako velký politik. Nechápu, jak to někdo může schválit k vysílání,“ napsal doslova Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů.

V diskusi pod příspěvkem jeden z debatujících Blažkovi doporučil, aby se optal ředitele programu České televize Milana Fridricha. Jedna z dam se do ČT pořádně obula. „Je to šílený, co nám ta veřejnoprávní televize servíruje,“ napsala občanka. „Už roztahujou chapadla bolševici,“ přisadil si další diskutující.

Debata o seriálu už nějaký čas probíhá, rozruch v některých skupinách vyvolaly už předcházející díly, které prezentovaly Vjačeslava Molotova nebo Klimenta Vorošilova. Téma zmínil už komentátor Petr Sodomka, který taktéž na sociální síti Facebook označil seriál za nevhodný.

„Molotov jako mírotvorce, Dzeržinskij jako budovatel domovů pro sirotky a Polsko jako nevděčná země, která si nevážila přizvání do svazku SSSR. Žádný katyňský masakr, žádné masové vraždění Čeky, žádné násilné okupování Polska. Stinné stránky kariér těchto lidí, pokud jsou vůbec nějaké uvedeny, jsou zmíněny jen velmi cudně a s omluvami,“ rozčiloval se. Jde podle něj o typickou polopravdu, nebezpečnější než očividná lež. Zeptal se Marka Wollnera z Reportérů ČT, co o tom ví, a dozvěděl se, že Wollner nemá na podobné pořady čas, ale tuší, kdo v ČT vede ruskou hybridní válku. „Když občas na dvojce něco podobného vidím, sám žasnu, jak kdosi orchestruje hybridní válku uvnitř ČT (a já pouze tuším, kdo),“ odepsal Wollner.

Článek k tématu naleznete zde.

Historik Pavel Kosatík doporučil sepsat stížnost na Radu ČT. Marek Wollner přidal jednu radu. Doporučil stížnost zaslat již zmíněnému Milanu Fridrichovi. „Ale celkem si umím představit, co napíše. On miluje všechny pohledy na svět, dokonce i ty šilhavé – protože kdoví, co je ten správný pohled, že jo,“ dodal skepticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…