Bouře kolem summitu G20: Demonstranti narušují přísně střeženou bezpečnostní zónu. Trump měl problémy

07.07.2017 11:31

REPORTÁŽ Pokud někdo čekal, že se přes noc ze čtvrtka na pátek zklidní situace v ulicích Hamburku, bude nejspíš zklamán. V ulicích slavného přístavního města se znovu scházejí demonstranti, kteří chtějí dát najevo, co si myslí o lídrech dvaceti nejvyspělejších zemí světa. Na scénu znovu vstupují levicoví radikálové i policejní těžkooděnci. A server ParlamentníListy.cz je i dnes u toho.

Bouře kolem summitu G20: Demonstranti narušují přísně střeženou bezpečnostní zónu. Trump měl problémy
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace levicových radikálů proti summitu G20 se zvrhla. Část Hamburku se proměnila takřka ve válečnou zónu

Hamburk se na několik desítek promění ve velmi střežené město. Kvůli summitu lídrů zemí skupiny G20 byla vytyčena zóna v rozsahu 38 kilometrů čtverečních kolem jednacího sálu, v níž je přísně zakázáno pořádat jakákoli shromáždění a demonstrace. Levicoví radikálové však dávají najevo, že si z tohoto nařízení nic nedělají a v tzv. modré bezpečnostní zóně se i navzdory tomuto nařízení scházejí.

Nespí však ani policie. Plně vybavení těžkooděnci s vodními děly v záloze vyčkávají, zda bude pátek klidným dnem, nebo se některá z akcí zvrhne jako včera, kdy na Rybím trhu hořely koše, auto a tekla krev. Strážci zákona pacifikovali řádící demonstranty i v noci ze čtvrtka na pátek. Ke slovu se dostala již zmíněná vodní děla.

Do tzv. modré zóny spadá i ulice Speersort na starém městě. A právě tam se krátce před desátou hodinou dopoledne sešlo asi na 150 demonstrantů. Netrvalo však dlouho a policejní těžkooděnci vyzvali radikály, aby se v klidu rozešli. Pokud by výzvy neuposlechli, mohla přijít ke slovu i vodní děla.

Po několika minutách dohadování se většina demonstrantů sebrala a pomalým krokem zónu opustili. Asi 25 demonstrantů si ovšem nedalo říct a zůstávali na místě ještě v 11 hodin dopoledne. Demonstranti přitom mávali fialovo-černou vlajkou, jež symbolizuje v anarchistickém hnutí proud anarcho-feminismu. Těsně po 11. hodině si to však rozmyslela i tato skupina demonstrantů. Akce byla rozpuštěna.

Ulice Speersort přitom není zdaleka jedinou ulicí, kde se protestující anarchisté srocují. Zátarasy stavěné anarchisty dnes najdeme po celém Hamburku. Protestní akce podle místních obyvatel zdržely i amerického prezidenta Donalda Trumpa, který musel objíždět město a najít si jinou cestu k jednacímu sálu, než měl původně v plánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…