Brexit, stálé trauma britské společnosti, vzkázal z ČT její zpravodaj

31.07.2023 21:58 | Monitoring

První rok působí coby zpravodaj ve Velké Británii, co vše se na ostrovech mění, odešli by Britové i dnes z Evropské unie? Britové pociťují krizi a nezažívají po brexitu sluncem zalitou éru. „Brexit je trauma britské společnosti,“ řekl Lukáš Dolanský, zahraniční zpravodaj ČT v pořadu Interview ČT24. Mimo jiné okomentoval také kauzu bankovních účtů britských politiků.

Brexit, stálé trauma britské společnosti, vzkázal z ČT její zpravodaj
Foto: ČT24
Popisek: Lukáš Dolanský, zahraniční zpravodaj ČT

Brexit je podle slov Dolanského negativní záležitostí pro Velkou Británii: „Myslím si, že Britové pociťují tu ekonomickou krizi, zdravotnickou a tak dále. Myslím, že v tuhle chvíli to není sluncem zalitá éra, kterou zažívají,“ popisuje tamní zpravodaj ČT.

Dolanského příchod do Británie provázelo politicky turbulentní období, zažil tři premiéry, dva panovníky. „Bylo to něco, co ukazovalo do jádra společnosti a té politické scény, to, že jsou tam skutečně problémy, které začaly brexitem, pokračovalo to přes covid a ekonomické problémy. Sami Britové si nepamatují, kdy se tak rychle měnili premiéři a kdy ta scéna byla tak turbulentní. Ale samozřejmě pohřeb královny Alžběty II. a korunovace byla z pracovního hlediska nesmírně zajímavá zkušenost, bylo to silné,“ popisuje Dolanský zážitky z posledního roku v Británii.

Dolanský popsal, jak se vyvíjí postoj britské veřejnosti sedm let od hlasování a tři a půl roku od brexitu. „Jeden z posledních průzkumů, který zveřejnil deník The Guardian, říkal, že kdyby se dnes konalo podobné referendum, tak by přibližně 58 nebo 59 procent lidí hlasovalo proti vystoupení a 42 procent lidí by stále hlasovalo pro vystoupení,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Hovořil o tom, že v Británii je brexit stále neutichající téma: „Co mě zaujalo, že když jsem ještě byl v Bruselu, tak si vzpomínám, že poslední dva roky zpět už vlastně brexit nikoho moc nezajímal, už to nebylo téma, politiky to nezajímalo. Když jsem ale přejel kanál a dostal se do Británie, zjistil jsem, že brexit je stále obrovské téma. Dodnes a každý den najdu v novinách minimálně jeden článek o brexitu, co způsobil, co se děje kvůli brexitu,“ popisoval zahraniční zpravodaj ČT.

„Britové stále brexit řeší a stále, nechci říct, že se proti němu vyhraňují, ale je to stále jejich téma. Když to vidím zpovzdálí, musím říct, že je to určité trauma té společnosti,“ uvedl Dolanský.

Okomentoval také sledovanou kauzu uzavření účtu politika Nigela Farage britskou bankou pro jeho politické názory. „Ukázalo se, že taková legrace to není, ukázalo, že banka Coutts, která patří pod velkou banku NatWest, tato banka si vytvořila určitý dokument, analýzu na Farage, která byla v zásadě politická, mluvilo se o tom, že je to xenofob a někdo, kdo by neměl být s touto bankou spojován. A dospělo to až tak daleko, že se tím začala zabývat vláda a začala řešit, jestli je to správně, nebo ne.

Také v médiích se začaly objevovat informace, které média mít neměla, například jestli byl jeho účet uzavřen proto, že na něm neměl dostatek peněz, a původcem těchto informací byla generální ředitelka této banky, která nakonec sama musela odstoupit. Je to nakonec docela velký problém,“ shrnul s tím, že banka by měla ke svým klientům přistupovat férově. „A to je věc, která rezonuje v té politické sféře. To je to, proč politici mluví o tom, že by zákony měly být napsány tak, že by se nemělo něco podobného stát, že by lidé neměli být perzekuovaní za své politické názory, to je princip této kauzy.

Na druhou stranu Farage využil tuto kauzu, dnes se živí jako moderátor jedné televizní stanice, kde tento jeho osobní příběh zaplňuje většinu jeho moderovaného času,“ podotkl Dolanský k euroskeptikovi a jednomu z hlavních propagátorů brexitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…