Březina ke své kauze: Reprezentoval jsem jen příslušného věřitele

10.10.2011 15:30

Podle Českého rozhlasu náměstek pražského primátora Karel Březina z ČSSD nesouhlasí s obžalobou své osoby v souvislosti s působením v několika firmách. Březina totiž rozhlasu již v březnu řekl, že v případech dvou firem pouze reprezentoval příslušného věřitele.

Březina ke své kauze: Reprezentoval jsem jen příslušného věřitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Kauza náměstka pražského primátora Karel Březina (ČSSD) se může dostat brzy před soud. Už na jaře přitom policisté Březinu obvinili ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Dnes návrh na obžalobu potvrdil obvodní státní zástupce pro Prahu 2. Důvodem je Březinovo působení ve vedení několika firem, které zkrachovaly.

Více zde:

Karel Březina působil ve vedení firem Porcela Plus a Concordia, které se následně dostaly do insolvence. Březina již dříve jakékoli pochybení odmítl.

„Tyto firmy neprošly žádnou likvidací, insolvenční řízení tam bylo zahájeno na základě dlouhodobé skutečnosti v těch firmách. Já jsem tam reprezentoval příslušného věřitele. Ano, ten problém je o výkladu ustanovení obchodního zákoníku, na které mám příslušné právní stanovisko," uvedl koncem března pro Radiožurnál Březina.

Insolvenci obou společností tak proto ani nikterak nezavinil a nepodílel se na ní. Údajně byly ve špatné ekonomické situaci už před jeho nástupem.

Podle obchodního zákoníku ale osoba, která působila ve statutárních orgánech zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě následující tři roky v obdobných orgánech jiných firem. Karel Březina ale toto ustanovení nedodržel a usedl v dozorčí radě Žižkov Station Development a ve vedení Dopravního podniku hlavního města Prahy.

První náměstek primátora podal už na jaře proti obvinění policie ale stížnost a hájí se tím, že celý případ nesouvisí s jeho současnou činností ve vedení magistrátu, a proto také odmítl rezignovat, připomíná rozhlas.

Když bude obžaloba oprávněná, nemůže už náměstkovat

Co na celou aféru svého náměstka říká primátor Bohuslav Svoboda?  Podle rozhlasu míní, že pokud by se trestní stíhání ukázalo jako oprávněné, nemohl by Karel Březina na pozici prvního náměstka setrvat.

„Pan první náměstek nás seznámil se stanoviskem právníků, kteří mu tu věc analyzovali. My jsme tuto informaci vzali na vědomí a vzali jsme na vědomí také to, že si sociální demokracie vyhradila právo v této věci rozhodovat," odvětil na to před půl rokem primátor Svoboda.

Dnes Karel Březina v tiskovém prohlášení oznámil, že celou věc nebude do rozhodnutí státního zástupce komentovat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…