Brněnský politolog: Nějaká vláda nakonec vznikne. Ale bude to ještě dlouhé

25.10.2017 18:11 | Zprávy

Úvodní kolo povolebního vyjednávání vítěze parlamentních voleb hnutí ANO nepřineslo ani přibližnou představu o podobě případné budoucí vlády. Možnosti jsou ale stále otevřené. Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity soudí, že nějaký kabinet nakonec vznikne, byť nelze říci, zda bude koaliční, nebo menšinový. Očekává se, že debaty se mohou táhnout poměrně dlouhou dobu.

Brněnský politolog: Nějaká vláda nakonec vznikne. Ale bude to ještě dlouhé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Pro sestavení většinové vlády by museli představitelé ostatních stran, které přicházejí pro vládní spolupráci s ANO v úvahu, ustoupit od dosavadních vyhlášení, že s předsedou hnutí Andrejem Babišem, případně s ANO jako takovým do koalice nepůjdou. V podstatě totéž platí i pro vznik menšinového kabinetu. V postojích stran se však můžou odrážet i obavy z toho, že by byly ve vládě s dominantním ANO takzvaně jen pátým kolem u vozu.

Zatím se nejeví jako reálná jediná možná dvojkoalice ANO s ODS, jež by měla ve dvousetčlenné sněmovně 103 hlasů (ANO 78, ODS 25), ani stejně silná trojkoalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, tedy vláda v nynějším formátu (ČSSD 15, KDU-ČSL deset). Obě by byly možné i v podobě podpory menšinové vlády ANO, dokonce v několika variantách.

Ústupky z nynějších pozic možných partnerů vyloučeny nejsou, byť by si vyžádaly určitý čas. „Je dobré brát v úvahu, že máme-li nějaká silná předvolební prohlášení ohledně toho, že nechceme být ve vládě, ve které je Andrej Babiš, tak se to hned nedá po volbách změnit. Ten kontrast by byl příliš silný,“ potvrzuje Kopeček.

Pravděpodobně mnohem méně reálná by byla vládní spolupráce ANO, hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a KSČM se 115 křesly (SPD 22, KSČM 15). Babiš ji několikrát vyloučil. Někteří pozorovatelé ale soudí, že jeho hnutí by případný vznik takové koalice mohlo použít jako hrozbu vůči jiným potenciálním partnerům.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…