Brutální Babiš ničí úplně všechny. Přišel dosud nejjasnější průzkum

26.03.2014 11:07

Pokud by se příští týden konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězilo by v nich hnutí ANO, jemuž by svůj hlas dalo 28,9 procenta voličů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Druhou ČSSD by volilo 20,5 procenta lidí. Jedná se tak zatím o největší náskok Babišova hnutí před sociální demokracií.

Brutální Babiš ničí úplně všechny. Přišel dosud nejjasnější průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Hnutí ANO si v porovnání s únorovým průzkumem agentury STEM polepšilo nejen ve stranických preferencích, které zahrnují i nerozhodnuté voliče a ty, kteří by k volbám nešli, ale zejména ve volebním modelu mezi pravděpodobnými voliči, kde by získalo o 7, 5 procenta více než v únoru. „Odráží se tu fakt, že ANO dokáže od voleb lákat na svoji adresu nové příznivce, a to napříč politickým spektrem,“ uvádí agentura s tím, že ČSSD mírně ztrácí jak ve stranických preferencích, tak i ve volebním modelu. Na rozdíl od ANO tak sociální demoracie zůstává pouze u svých loňských voličů.

Celý průzkum ZDE

Komunisté klesají, ztrácí i Úsvit

KSČM na třetím místě zaznamenala pokles jak ve volebním modelu, v němž by získala 13,3 procenta hlasů, což je o 3,5 procenta méně v porovnání s únorem, tak ve stranických preferencích, které komunistům přisuzují 10,3 procenta. Podle průzkumu se tak oslabila intenzita vazby příznivců. Za komunisty by skončila TOP 09 s devíti procenty.

Změny u ostatních stran nejsou podle STEMu nijak výrazné. Výjimkou mezi nimi je ODS, která mírně ve stranických preferencích získala. Oproti předchozímu měsíci posílila o čtyři desetiny z 5,2 procenta na 5,6. Ve volebním modelu by ODS získala 7,3 procenta, což je o dvě desetiny méně než v únoru. Ostatní strany spíše ztrácejí, nejvýrazněji Úsvit přímé demokracie, který by ve volebním modelu získal rovných pět procent hlasů, přičemž v únoru by to bylo 6,7 procenta. 

Jak jsou na tom neparlamentní strany?

V průzkumu je také zmiňována Strana zelených ze ziskem 2,6 procenta, Piráti s 2,5 procenta, Strana svobodných občanů, která by získala 1,3 procenta a DSSS s podporou jednoho procenta.

Při přepočtu na mandáty by hnutí ANO získalo 72 křesel, ČSSD 48 poslanců, KSČM 29, TOP 09 19, KDU-ČSL 14, ODS 12 a Úsvit 6 mandátů. Voleb by se zúčastnilo 58 procent voličů, což je oproti minulému měsíci nárůst o pět procentních bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…