Buchty místo koblih: Česká suverenita s Rathem na palubě chce lákat bývalé sociální demokraty

04.01.2019 15:28

REPORTÁŽ Česká suverenita v pražských Holešovicích otevřela své veřejné centrum a představila kroky v souvislosti s Ústavní stížností na soudní rozhodnutí o neplatnosti zastupitelského mandátu Davida Ratha v Hostivici. Strana rovněž představila, s kým se chystá vyrukovat do voleb do evropského parlamentu.

Buchty místo koblih: Česká suverenita s Rathem na palubě chce lákat bývalé sociální demokraty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjádření České Suverenity k ústavní stížnosti na rozhodnutí Krajského soudu v Praze o neplatnosti mandátu zastupitele Davida Ratha. Oslavilo se také otevření veřejného centra České suverenity

Podle Krajského soudu v Praze je Rathův mandát, který získal v posledních komunálních volbách jako jediný ze strany Zdravá Hostivice, neplatný, jelikož si osm jeho spolukandidátů do voleb nezařídilo v obci trvalý pobyt, informoval Idnes.cz.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

Podle Jany Volfové však k věci existují různé výklady a existují i případy, kdy mandát kvůli ostatním zaniklým mandátům na kandidátce zůstane zachován.

„Mnohá soudní rozhodnutí vypadají, jakoby v našem právním řádu byl speciální zákon –lex-rath-stanovující , že se zákony v jeho případě mají vždy interpretovat v neprospěch Davida Ratha,“ uvedla k věci v tiskové zprávě Volfová.

„Existují judikáty, které říkají, ano tento člověk nemůže získat mandát, ale ostatní z kandidátky ano a nemá to na tu kandidátku dopad a taková rozhodnutí už v České republice jsou,“ uvedl k věci Rath. V Rathově případě ovšem soud rozhodl jinak, což Rath označil za „dvojí metr“ a celou situaci za „právní bordel“.

Během tiskovky Volfová rovněž představila dvě nové tváře strany, se kterými Česká suverenita zkusí štěstí ve volbách do Evropského parlamentu, bývalé sociální demokraty: Stanislava Humla a trestně stíhaného, exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha.

Zaznělo i s čím se bude Česká solidarita snažit v evropských volbách oslovit voliče. Zněla tak především rétorika namířená proti Evropské unii a přijímání uprchlíků. „Myslím, že jsme na úplně stejné lodi, jako je Orbán v Maďarsku,“ sdělil během tiskovky Stanislav Huml. David Rath pak evropský establishment označil za „zrádce“, kteří z „různých pohnutek pracují a připravují konečné řešení pro Evropu, de facto konec evropské kultury a civilizace, jak ji známe“.

Volfová během tiskovky naznačila, že je přesvědčena o tom, že jsou v řadách sociální demokraté, kteří nemusí být ztotožněni s postojem, který strana drží vůči Evropské unii. „Přijďte k nám . Naše náruč je otevřená a moje náruč je široká,“ uvedla. „Tady nebudete trpět tím, že když budete osobnost, tak budete strčeni dozadu, aby ty neosobnosti nad vámi mohli vítězit. Tady vás přivítáme buchtou, protože já jsem ta buchta, co peče buchty,“ uvedla Volfová.

Zájem přitáhnout do nacionalistické České suverenity bývalé či současné sociální demokraty ParlamentnímListům.cz potvrdil i sám Rath. „V tuhle chvíli jich je do pěti, ale jsou to významná známá jména,“ uvedl s tím, že oslovuje lidi, kteří byli známí za doby Jiřího Paroubka a ze začátku Sobotkovské éry. Jana Volfová je podle Ratha zase obrácena spíše k zemanovské éře. „Oba dva reprezentujeme sociální demokracii v jejích nejúspěšnějších obdobích, to znamená v období Zemana a v období Paroubka. A s těmito lidmi komunikujeme,“ doplnil Rath (rozhovor s Davidem Rathem ParlamentníListy.cz připravují)).  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…