Buď skloníte hlavu a necháte si na ni to... Nebo odejdete. Šlachta promluvil v ČT o své rezignaci

03.08.2016 19:19

Někdejší šéf Útvaru odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta usedl do křesla pro hosta ve středečním Interview ČT24. Obsáhle se vyjádřil především ke zrodu Národní centrály proti organizovanému zločinu, která začala oficiálně fungovat od 1. srpna tohoto roku. Šlachta proti jejímu zrodu důrazně protestoval a když neuspěl, policii radši opustil. Za poslední dva měsíce si prý sáhl na dno. Rozhodl se ale, že si nechce nechat na hlavu to ....

Buď skloníte hlavu a necháte si na ni to... Nebo odejdete. Šlachta promluvil v ČT o své rezignaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

„Není to žádná sláva. Nepočítal jsem s tím, že od policie odejdu, ale snažím se s tím sžít a hledím dopředu,“ zahájil Šlachta, který prý dostal nabídku stát se náměstkem ředitele Celní správy. „Víte, se mnou je to trochu složitý. Teď se říká, že to je místo od Babiše, ale to není místo od Babiše, to je nabídka od ředitele Celní správy. Já jsem říkal, že bych chtěl pracovat pro stát, ale (ministr vnitra) pan Chovanec říkal, že pro mě není místo. Kdybych šel do soukromého sektoru, tak se ozve kritika, že jdu do soukromého sektoru. Nabídku ředitele Celní správy zvážím. Vzal jsem si čas do pondělí,“ shrnul Šlachta.

Buď skoníte hlavu a necháte si na ni to ...., nebo ne

Následně se vyjádřil k faktu, že jeho někdejší spolupracovníci dnes působí v nové centrále, čímž do jisté míry oslabují Šlachtovu kritiku. „Neberu to jako prohru, beru to jen jako lidský zklamání z některých těch lidí. Poslední dva měsíce jsme si hrábl hodně na dno, ale tohle jsou věci, které mi pomáhají,“ prozradil. On osobně tomu projektu nevěří, nesouhlasí s ním a odmítá se na něm jakkoli podílet. Proto odešel. „Bylo to velmi těžké rozhodnutí,“ řekl. „Jednou se dostanete do situace, kdy nevíte, co dál. A buď sklapnete, skloníte hlavu a necháte se na tu hlavu to ...., anebo odejdete. Samozřejmě vždycky prohrajete,“ posteskl si během vysílání.

Dokud byl šéfem ÚOOZ on, nejednou žádal o navýšení platových prostředků. Nešlo to. A teď to najednou jde. Ti lidé, kteří tam zůstali, dostali čtyři až pět tisíc navíc. tak jak bych si to měl vyložit,“ kladl si řečnickou otázku host. Svým bývalým kolegům přeje všechno dobré, ale přijde mu to zvláštní.

Odmítl prozradit, jak se vedení policie údajně snažilo zjistit, na kterých kauzách pracuje. „To jsme řešili u té sněmovní komise a pokud je její jednání uzavřené, tak by asi nebylo správné, abych to teď já tady prozrazoval,“ konstatoval Šlachta.

Není prý rád, že se z analýzy policie stalo politikum, ale odmítá, že by byl zapojen do nějaké politické bitvy. „Nemám ten pocit, že by mě někdo zneužil, ani bych se nenechal zneužít, ani jsme se s nikým na ničem nedomlouval,“ zdůraznil. „S panem Babišem nemám absolutně žádný vztah,“ pokračoval. „Jednou jsem byl muž toho politika, pak jsem byl toho muž a teď už k tomu snad jen chybí, abych byl něčí žena,“ prohlásil s nádechem ironie.

Je provázána Generální inspekce bezpečnostních sborů s organizovaným zločinem?

Ze Šlachtových úst také zaznělo, že bude zajímavé sledovat, jak se zachová nová centrála proti organizovanému zločinu, až se možná ukáže, že mohou existovat vazby mezi organizovaným zločinem a Generální inspekcí bezpečnostních sborů. „On je nějak provázaný GIBS a organizovaný zločin?“ ptala se moderátorka. „O tom mluvíme v té sněmovní parlamentní vyšetřovací komisi,“ odvětil Šlachta.

Nakonec řekl pár slov ke kauze Nagyová. Tento případ podle Šlachty stále běží a není to jen „o kabelkách“, jak se píše v médiích. Ale, když se ohlédne zpět, tak by dnes jednu věc udělal jinak. Především by se prý snažil zmenšit rozsah celé kauzy, protože materiálu, který museli lidé jeho útvaru projít bylo tolik, že to takřka nebylo v jejich silách. „Ale za tou kauzou si stojím,“ zdůraznil dnes již bývalý policista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…