Bude Nečas vydáván? Sněmovnou kolují divoké scénáře

18.06.2013 16:45

Politici stran současné vládní koalice dnes začínají hledat, za jakých podmínek by bylo možné udržet vládu po odchodu Petra Nečase z postů předsedy vlády i ODS. Na veřejnost dnes ale zároveň unikly další policejní materiály, popisující tentokrát pozadí politického obchodu mezi Nečasem a jeho okolím a skupinou vnitrostranických rebelů ODS.

Bude Nečas vydáván? Sněmovnou kolují divoké scénáře
Foto: Michal Babák
Popisek: Sněmovna zeje prázdnotou při interpelacích

Premiér, o jehož vydání k trestnímu stíhání se dnes v Parlamentu spekuluje, opět odmítl, že by se v této kauze jednalo o úplatek. Věc je podle něj pouhým, byť možná nevábným, politickým vyvažováním.

Už ráno se v prostorách Poslanecké sněmovny sešli poslanci, senátoři a europoslanci Nečasovy ODS. Z jejich jednání však konkrétní jméno možného budoucího předsedy vlády nevzešlo. Faktický šéf ODS a nynější ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba jen podotkl, že kolečko jednání s koaličními partnery by mělo být hotovo do pátku, kdy jej čeká jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Na stejný den se za hlavou státu do Lán ostatně chystají i dvě špičky koaliční TOP 09, předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek.

Deník E15 dopoledne na svém webu zveřejnil obvinění Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové a čtyř dalších osob. Plyne z něj, že Nečas slíbil podle policie trojici bývalých poslanců své strany úplatek a zajistil jeho poskytnutí. Naváděli ho k tomu prý právě Nagyová a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Pavel Komár: Žádost poslancům o vydání Nečase vyšetřovatelé dosud nepodali

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan postup vyšetřovatelů v souvislosti s Nečasem nehodlal vysvětlovat. Žalobci podle něj budou informovat veřejnost v případě nějakého vývoje. Státní zástupce Pavel Komár nevyloučil, že mezi podezřelými v kauze údajné politické korupce je také Nečas.

Ve sněmovně se začalo spekulovat o možnosti, že policie požádá o Nečasovo vydání. Klub ODS bude jasně proti takovému kroku, řekl jeho předseda Marek Benda. Pro poslance TOP 09 bude podle předsedy jejich klubu Petra Gazdíka klíčové stanovisko sněmovního mandátového a imunitního výboru a také konkrétní znění policejní žádosti. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce je celá věc "na hraně". Komár ČTK odpoledne řekl, že žádost poslancům o vydání Nečase k trestnímu stíhání vyšetřovatelé dosud nepodali.

Opoziční ČSSD dnes oznámila, že v souvislosti s politickou krizí chce svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na níž by se hlasovalo o jejím rozpuštění. Koaliční strany vyzvala, aby už nehledaly shodu na nové podobě vlády s křehkou většinou. Schůze by se podle opoziční strany mohla uskutečnit již příští týden. ČSSD ale preferuje termín mimořádné schůze kolem poloviny července tak, aby se pak volby mohly konat na začátku nebo v polovině září. KSČM dala najevo, že rozpuštění sněmovny podpoří.

Poslanci se začali zabývat změnami v zákoně o Vojenském zpravodajství

Trojice poslanců - Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr - složila mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček a nyní je podezřelá z toho, že tak učinila za slib neoprávněných výhod a porušila tím zákon. V případě Šnajdra šlo podle policie o zvolení do funkce předsedy dozorčí rady společnosti Čepro, v případě Fuksy o zvolení do představenstva Českého Aeroholdingu. U Tluchoře byl prý úplatek poskytnut "ve formě zvolení jím požadované osoby - Libora Antoše - členem dozorčí rady společnosti České dráhy".

Ze zveřejněného obvinění také plyne, že v korupční aféře, která stála za pádem vlády, figurují také generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš a šéf Českých drah Petr Žaluda. Se spolupracovnicí premiéra v demisi Nagyovou telefonicky hovořili o možných postech pro rebelující poslance.

O související kauze, kdy podle policie Nagyová zneužila Vojenské zpravodajství (VZ) ke sledování Nečasovy manželky, dnes jednala stálá sněmovní komise pro kontrolu VZ. Věc označila za selhání jednotlivců, ke kterému přispělo i selhání kontroly činnosti rozvědky. Proto se poslanci začali zabývat změnami v zákoně o Vojenském zpravodajství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…