Bude zle. Prymula: Budeme víc hlídat. Zasáhnu do rodin

07.10.2020 13:43

Ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes oznámil, že v pátek ohlásí další opatření. Půjde o zpřísnění dosavadních opatření, a to na dalších 14 dní. Dotknou se hlavně volnočasových aktivit, ekonomiku by však poznamenat neměla. Server Novinky.cz si však všiml i další věty, kterou Prymula pronesl. Týká se domácností.

Bude zle. Prymula: Budeme víc hlídat. Zasáhnu do rodin
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Roman Prymula v Partii

V rámci avizovaného zpřísnění protiepidemických opatření má být v pátek ohlášeno i opatření, jež má umožnit, aby se lidé nenakazili v domácích podmínkách. Nic bližšího však dnes ministr zdravotnictví Roman Prymula neoznámil. 

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí

„Na dobu 14 dnů předpokládejme, že se prakticky vše zpřísní,” řekl mimo jiné Prymula. Po čtrnácti dnech by pak měla být zase opatření částečně volnější a pokračovat mají opatření dlouhodobá a mírná. 

Podle Prymuly ve společnosti existují místa, kde je případů více. Jde například o nákazy v rámci rodin, různé drobné oslavy. "I na to budeme reagovat určitým způsobem," dodal. Bližší podrobnosti však nevyjádřil, vždy odkázal na pátek. "Opatření v podstatě umožní, aby se lidé nenakazili v domácích podmínkách. Pokud toho budou chtít využít," dodal.

V červených regionech pak dle Prymuly dojde k lokálnímu zpřísnění. Uzavření Prahy ani jiných měst, tzv. lockdown, však nehrozí, uvedl. 

V České televizi zároveň hovořil o tom, že důležité bude také více hlídat to, zda lidé opatření dodržují. "Budeme muset zintenzivnit dozorovou činnost tak, aby opatření dodržována byla," poznamenal důrazně s tím, že nemá smysl vyhlašovat něco, co následně nebude dodržováno.

Opatření jako taková pak hájil. Podle něj jsme se dostali na reprodukční číslo 1,2 z původního 1,59. Zároveň však ale opatření nejsou dle jeho slov natolik účinná, abychom se dostali pod reprodukční číslo 1. 

Kumulativní počet případů covidu-19 za posledních 14 dní je pak v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v Česku nejhorší ze zemí Evropské unie. Česká republika tak předstihla i Španělsko. Denní nárůst případů v Česku dosáhl v úterý rekordních 4457. Předchozí rekord z pátku překonal skoro o 700 případů. Přibylo 13 úmrtí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…