Budeme muset jíst trávu, stýskají si prý obyvatelé obklíčeného Slavjansku. Ukrajinská armáda ostřeluje město

07.06.2014 14:07

Proruští separatisté dál brání Slavjansk před útoky ukrajinské armády, která město obklíčila. Obyvatelé se skrývají ve sklepích a pomalu nemají co jíst. Informuje o tom portál televize Russia Today. Obyvatelé přitom očekávají, že údery kyjevské armády budou pokračovat.

Budeme muset jíst trávu, stýskají si prý obyvatelé obklíčeného Slavjansku. Ukrajinská armáda ostřeluje město
Foto: Jan Rychetský
Popisek: „Nepodporujte okupanty, nekupujte ruské zboží.“ Plakát v Tarnopolu

Po zvolení nového prezidenta Petra Porošenka a jeho výzvě, aby útoky na separatisty na východě země byly "efektivnější", přikročila ukrajinská vláda k nasazení těžkých zbraní, včetně letectva. Jedním z nejpostiženějších měst je Slavjansk. Jen během pátku podle Russia Today zemřelo ve městě nejméně pět lidí a podle všeho si nikdo nemůže být jist životem. Nelze totiž předpovědět, kam přesně příště udeří letadla, která začala útočit i na civilní cíle.

Celá reportáž ze Slavjansku v angličtině ZDE

„Zničili nejméně čtyři domy, školy a zařízení denní péče byly všechny zničeny, lékárny byly všechny zničeny. Nemáme žádnou práci. Nemáme vodu ani elektřinu. Nemáme peníze," popisuje situaci ve Slavjansku očitý svědek Vitalij pro RT. „Nemáme ponětí, jak dále přežít. S největší pravděpodobností začneme jíst trávu ze zahrady,“ pokračoval v zoufalém popisu situace místních.

Tisková mluvčí separatistického starosty města Stella Choroševová tvrdí, že genocida běží na plné obrátky. Agentura RIA Novosti přinesla informaci, že se ukrajinská armáda mstí za sestřelení jednoho ze svých letadel a ostřeluje budovu ukrajinské tajné služby, kterou obsadili separatisté. Při těchto útocích měl být zničen sousední dům. Tvrdí to alespoň lidé ze Slavjansku. Obyvatelé se podle ruských médií shodují v tom, že ukrajinská armáda mnohdy neví, na co přesně střílí. Informace ze sociálních sítí pak potvrzují, že boje neutichají.

Prezident Porošenko v sobotu v Kyjevě slavnostně složil přísahu. V projevu ujišťoval, že nemá zájem na dalším krveprolití. Pokud povstalci na východě země složí zbraně, je připraven zajistit beztrestnost „každému, kdo nemá na rukou krev“. Převážně ruskému obyvatelstvu na východě slíbil garance národnostních práv, a ruským bojovníkům, kteří v posledních dnech přišli místním povstalcům na pomoc, slíbil bezpečný odchod zpět do Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…